Sydafrika är ett land med en enorm bredd; en brokig blandning invånare och en lika varierande natur. Andreas Karlsson är en av våra guider i Sydafrika, och här delar han med sig av några av de saker som fått honom att förälska sig i landet.

Andreas kom till Afrika när han som journalist började bevaka kontinenten i mitten av 2000-talet – och där blev han kvar. Han beskriver landet som fantastiskt och så mycket mer fascinerande, tryggt och spännande än många tror. Om han måste plocka ut det absolut bästa, blir hans svar människorna, naturen, maten och vinet.

1. En brokig och vänlig skara människor

– Människorna är till stor del det som utgör ett resmål. Och många som reser hit upplever att de möts av en oerhörd vänlighet, oavsett vart i landet de åker eller vem de träffar. Sydafrika har även en spännvidd som få andra länder har. Bara det att man till exempel har 11 officiella språk visar på bredden av alla de människor som bor här. Jag ser det som att människorna illustrerar ett lands historia, och den här bredden av invånare vittnar om en rik och brokig historia.

2. Stora och små naturupplevelser

– Även naturen i Sydafrika har en fantastisk spännvidd; från de stora safariupplevelserna i de klassiska nationalparkerna till de enklare och mer lättillgängliga naturupplevelserna. I Sydafrika kan man få både exklusiva och spännande naturupplevelser med massor av vilda djur, såväl som renodlade naturupplevelser utan vilda djur och på nära håll från staden. Till exempel finns det fantastiska vandringar i anslutning till Taffelberget i Kapstaden.

3. Spännande mat med hög kvalitet

– Att Sydafrika är ett land med en historiskt hög invandring och många olika folkgrupper bland invånarna, avspeglar sig i matkulturen. Här finns många olika kök att välja mellan och standarden är hög. I Sydafrika använder man nästan uteslutande inhemska råvaror och de är väldigt bra, både vad gäller kött, fisk och skaldjur samt frukt och grönsaker.
Ett spännande exempel på det som har kommit ur Sydafrikas rika och skiftande historia är cross over-köket Cape Malay, som härrör från Sydostasien. Den maten är vanlig framför allt i Kapstaden, och här betraktas den som en lokal stolthet.

4. Det goda vinet

– Till maten dricker man förstås alltid gott. Det sydafrikanska vinet håller hög internationell klass och det finns många inhemska viner att välja mellan. De flesta av de kända druvorna odlas här, men sydafrikanerna är nog allra mest stolta över sin egen unika druva Pinotage. Den är ursprungligen en korsning mellan Pinot noir och Hermitage (Cinsault) och ger ofta prisvärda viner som passar de flesta och till det mesta. Alla de klassiska vindistrikten finns inom någon timme från Kapstaden och på senare år har det dessutom börjat dyka upp nya spännande distrikt, där unga vinmakare vågar testa nya sätt att jobba på.