Man kan inte annat än älska Balkan! Så nära, men samtidigt så nervkittlande annorlunda. Namnet Balkan kommer från turkiskan och betyder ”skogsbeklädda berg”. Här bland höga berg och djupa skogar möter Europa orienten. Resultatet är någonting alldeles unikt som innehåller det bästa av bägge världar. Här finns allt från soldränkta stränder och världsarvsskyddade medeltida städer till myllrande basarer där böneutropen är det enda som överröstar kommersen. Bakom varje gathörn väntar nya upplevelser och ofta kan det vara svårt att välja vad man vill göra. Bara lugn – vi hjälper er att hitta de mest minnesvärda upplevelserna!

Sarajevo

En riktig Balkanpärla! Vackert belägen mitt i de Dinariska alperna vid Milijackaflodens stränder ligger en av Europas mest charmiga städer. Sarajevo var en av de viktigaste städerna i det ottomanska riket och i de smala kullerstensgränderna i gamla stan råder fortfarande en magisk stämning som ger en sällsynt inblick i forna tiders vardag. I början av 1900-talet tillföll staden Österrike-Ungern och idag är pampiga avenyer kantade av fin europeisk arkitektur ett mäktigt arv från denna era. Mångkultur är inget nytt begrepp i Sarajevo där moskéer står vägg i vägg med synagogor och ortodoxa katedraler. Efter några mörka år på 90-talet har staden nu återfunnit sin själ. Nu blickar man framåt och gatorna är återigen fulla av butiker, kaféer och spännande restauranger – och det är billigt!

 

Blagaj

Bron i Mostar är utan tvivel en av Balkans mest berömda vyer. Men Mostarområdet är så mycket mer än bara en bro. Området är känt för sitt gynnsamma klimat. Här kan man odla både citrusfrukter och tobak. 12 km nordost om Mostar, vackert belägen vid floden Bunas källa, ligger den lilla byn Blagaj. Platsen är känd för det 500 år gamla sufiklostret Blagaj Tekke, som i sann Balkananda är byggt i en blandning av ottomansk stil och medelhavsarkitektur.

Kotor

Längs den montenegrinska kusten gömmer sig många pärlor. Världsarvsstaden Kotor är ett utmärkt exempel på detta. Vackert belägen vid Kotorbukten, i ett landskap som påminner om västra Norges fjordar, ligger en av de bäst bevarade medeltida städerna vid Adriatiska havet. Kotor eller Cattaro som platsen heter på italienska är ett arv från tiden då den här delen av Balkan var en viktig del av Den venetianska republiken. Här i lilla vackra Kotor samlades rika köpmannasläkter och skepp härifrån seglade på alla världens hav. Kulturen blomstrade och olika folkslag och religioner levde sida vid sida. Staden ligger väl skyddad långt inne i bukten och befästa öar på vägen in mot Kotor gav ytterligare skydd. Utanför stadsmurarna väntar den unika naturen längs den fjordlika bukten. Här finns ett antal mindre stränder som gjorda för lapa sol och varva ned efter stora upplevelser. Ni hör själva – Kotor måste upplevas!

Valbonadalens nationalpark

Djupt inne i de albanska alperna ligger en av de sista spillrorna av riktig europeisk vildmark. Omgivna av snöklädda toppar lever livskraftiga stammar av varg, björn och lo här i harmoni med bönder och fåraherdar. Gamla sedvänjor lever ännu kvar i de avlägsna byarna – ett besök i Valbona är som att kliva in i en historiebok!

Tirana

En riktig doldis bland europeiska huvudstäder! I Tirana står gamla kyrkor och moskéer ett stenkast från breda avenyer med italiensk arkitektur. De gråa bostadshusen från kommunisttiden pryds idag av färgglada väggmålningar och kaféer, boutiquer och intressanta muséer väntar bakom varje gatuhörn. Idag finns också en spännande restaurangscen i Tirana, med kanske Balkans bästa mat – och det är billigt! Skynda dig att uppleva trevliga Tirana nu innan staden vänder blad och antar en mer modern skepnad. Hotell och skyskrapor växer som svampar ur jorden. Är du sugen på en dagsutflykt frestar närliggande Durres med strandliv och en romersk amfiteater!

Till sist – glöm inte att vägen är målet! En Balkanresa innebär ibland långa färdsträckor, men vad gör det? När vardagslivet passerar revy utanför bussfönstret blir det aldrig tråkigt. Ett kaffestopp i en by där vi helt plötsligt är en sevärdhet blir fort en av resans höjdpunkter. Människors vänlighet och nyfikenhet kan bryta ned även de allra värsta språkbarriärer. Helt plötsligt sitter man där och berättar med hela kroppen!

Som ni förstår är det hög tid att öppna alla sinnen och smaka på Balkan! Läs mer om vår resa ”Smaka på Balkan”.