Kina – smaka lite på namnet. Mittens rike, Förbjudna staden, Kinesiska muren, Terrakottaarmén, hypermoderna Shanghai med ett hav av skyskrapor, Mao, sanslöst mycket folk. Listan kan göras hur lång som helst. Det finns få länder i världen som väcker fantasin och ger så många och så vitt skilda associationer som just Kina. Ett avlägset land som här i väst länge närmast varit en symbol för det annorlunda och exotiska. Idag ligger inte Kina så långt bort längre. På mindre än åtta timmar kan man bekvämt flyga från Stockholm till Peking. Trots att det blivit mycket lättare att resa till och från Kina så är det dock fortfarande väldigt annorlunda. Gamla traditioner lever kvar sida vid sida med moderna skyskrapor och shoppingcenter.
Något av det bästa med att resa är just att inse att det finns så otroligt mycket i vår vardag som vi tar för givet ska göras på ett visst sätt, men som i själva verket kan göras på en mängd olika sätt som alla är lika bra.

När planet landar i Peking är en enormt stor modern flygplats det första som möter oss. Vi är en förväntansfull grupp svenskar som under de kommande två veckorna ska resa runt tillsammans på Lotus Travels resa Stora Kina. Fullspäckade men intressanta dagar väntar.
Utanför flygplatsen står vår svensktalande guide och väntar på oss, och innan vi vet ordet av sitter vi på en modern buss på väg mot kejsarens sommarställe, Sommarpalatset. Genom bussfönstret upplever vi Kina för allra första gången. Vilken trafik! Det är helt tjockt med bilar – att det överhuvudtaget går att ta sig fram! På något sätt fungerar det i alla fall och snart är vi inne i stan. För många i gruppen är det en mångårig dröm som nu går i uppfyllelse när vi går längs långa gången och lyssnar på allt guiden har att berätta.
Efter lunch åker vi tillbaka in till stan för att checka in på hotellet och få lite välförtjänt vila. Oj vad gott det ska bli att få sova nu!

Nästa dag står ytterligare drömresmål på schemat då vi besöker Förbjudna staden. Filmen Den siste kejsaren spelades in här och man känner igen ganska mycket när vi går genom de enorma palatsgårdarna tillsammans med mängder av glada högljudda kinesiska turister. Ibland verkar det som om vi är en större sevärdhet än själva palatset – jag tror aldrig jag blivit fotograferad så mycket som idag! Dagens största överraskning blir Himmelens tempel. Det otroliga folklivet i parken i kombination med utsökta tempelbyggnader blir en oförglömlig upplevelse.
Dagen därpå lämnar vi stan och åker ca två timmar med buss för att komma till Kinesiska muren. Lotus tar oss till Mutianyu – det ligger lite längre bort än Badaling dit de flesta murbesökare brukar bege sig, men som lön för mödan är det mycket lugnare här. Dessutom åker vi linbana så att alla tar sig upp. Vi har väldig tur med vädret. Milsvid utsikt gör att vi till och med kan skymta Peking i horisonten.

Bild 1

Efter några hektiska dagar i storstaden tar vi oss följande morgon till den sydkinesiska kanalstaden Suzhou utanför Shanghai. Det fuktiga klimatet här är perfekt för att odla mullbärsträd och därför är Suzhou ett centrum för kinesiskt sidenhantverk. Vi besöker en vacker trädgård och beundrar kanalerna i gamla stan. Över kvällskaffet slås vi av vilka oerhörda kontraster det är mellan vad vi sett i Peking och Suzhou. Det är just detta som är så spännande med Kina – ingen plats är den andra lik!

Äntligen har det blivit dags för Shanghai, Kinas ekonomiska centrum. Mitt i en enorm skog av skyskrapor och lyxbilar lyckas guiden hitta mysiga fickor med kolonialarkitektur, spännande gallerier och coola kaféer. Vilken puls det är här, och än en gång så annorlunda från det vi tidigare sett.
Nästa anhalt på vår spännande resa är Guilin och de vackra sockertoppsbergen längs Lifloden. I Peking nämnde guiden att kineserna anser att de viktigaste ingredienserna i ett vackert landskap är berg och vatten. Här på Lifloden är det inte svårt att förstå varför.
I södra Kina passar vi också på att besöka en teplantage. Här får vi smaka på några av de viktigaste kinesiska tesorterna, samtidigt som kulturen kring te och tedrickande förklaras. Nästa nyårslöfte måste helt enkelt bli att dricka mer te.

Bild 2

Xian är nästa stopp – mest känd för terrakottaarmén naturligtvis, men vi får också lära oss att det var här den legendariska sidenvägen en gång i tiden började. På den tiden var Xian Kinas huvudstad och en av världens största och viktigaste städer.
Efter Xian återvänder vi till Peking för att uppleva stadens gamla kvarter, Hutongerna. Här känns det som tiden stått stilla i åtminstone 100 år. Vi åker cykelricksha genom de smala gränderna och ser människors vardagsliv passera revy. Husen här är mörka och fuktiga så allt från matlagning till läxläsning görs utomhus, ofta mitt i gatan!

Efter en fri dag i Peking är så denna spännande gruppresa slut, att man bara kan uppleva så här mycket på 14 dagar, det är helt otroligt! Proppfulla av nya minnen och med många nya vänner lyfter planet och vi lämnar Kina för denna gång.

Lotus Travel erbjuder en mängd olika alternativ för dig som vill utforska Kina. Förutom resan Stora Kina, som du just läst om, har vi även andra populära rundresor, som exempelvis Kinas guldkorn och Peking & Shanghai. Givetvis kan vi även skräddarsy resor till Kina av olika längd och karaktär. Fråga oss gärna om tips och råd inför just din resa!