Seoul och Sydkorea är utan tvivel Asiens hetaste resmål just nu. Från att ha varit en vit fläck på resekartan, har Sydkorea blivit ett måste på envar resenärs önskelista. Bilar, mobiltelefoner, datorer, film, böcker och nu vinter-OS allt verkar komma från Sydkorea just nu.

En unik kultur som bildar en bro mellan Japan och Kina samt en spännande nutidshistoria drar folk från hela världen. Besökarna blir ofta alldeles förstummade av förundran. Rena, moderna välfungerande städer, snabba tåg och fina vägar gör att du lätt kan kombinera pulserande storstads- och nattliv med uråldriga tempel. Allra vackrast är landet på våren när körsbärsträden blommar och på hösten när löven sätter färg på landskapet.

Den spännande maten är kanske ändå det man minns bäst efter ett besök i Sydkorea. Hälsosam välsmakande mat till väldigt överkomliga priser- kan det bli bättre? Det enda problemet är att engelskkunskaperna ofta är väldigt bristfälliga, då hjälper det att vara förberedd! I Sverige är det koreanska köket mest känt för sitt grillade kött och sin inlagda och syrade kinakål, Kimchi. På plats i Seoul finns otroligt mycket mer spännande att provsmaka. Jag har haft förmånen att besöka Seoul ett antal gånger och har hunnit få mina egna koreanska favoritmaträtter. Nedan följer mina personliga tips på vad och var du skall äta nästa gång du har vägarna förbi Seoul.

Ett axplock av favoriträtter för alla smaker

  • Bibimbap: Kanske Koreas mest kända maträtt. Serveras som en skål med ris, wokade grönsaker, chilipasta, rått eller stekt ägg och oftast någon typ av kött. Det första man gör när man får rätten serverad är att blanda alla ingredienserna, och sen är det bara att äta!
  • Bulgogi: Grillad biff marinerad i sojasås.
  • Naengmyeon: Iskall nudelsoppa. Både nudlarna och buljongen kyls med is innan servering. Serveras med kokt ägg, gurka och skivor av koreanskt päron på toppen. Finns ingen bättre lunch en varm sommardag.
  • Chi-maek: Restauranger som serverar Korean Fried Chicken och öl. Otroligt populärt i Korea och övriga Asien.
  • Galbi: Marinerade grillade revbensspjäll.
  • Japchae: Wokade glasnudlar med kött och grönsaker.
  • Gimbap: Koreansk variant av sushirulle. Serveras i skivor, ofta med annan fyllning än fisk. Passar speciellt bra att ha med sig på utflykter.
  • Samgyetang: Chicken Ginseng Soup. Enligt koreanerna passar denna soppa bäst på varma sommardagar.
  • Haemul-pajeon: Tjock pannkaka fylld med grönsaker och sjömat.
  • Mandu: Koreanska dumplings, minst lika goda som de kinesiska!

Fun-facts:

  • Sydkoreanerna äter mest snabbnudlar i världen, i genomsnitt hela 69 gånger per år.
  • I Sydkorea äts 1,5 miljoner ton kimchi varje år.

 

Traditionella drycker

  • Maekgeolli: Ofiltrerat risvin. Har druckits i Korea sedan urminnes tider. Ansågs länge lite bonnigt, men har de senaste åren blivit väldigt hippt.
  • Boricha: Kornte, bryggs på rostat korn. Dricks både varmt och kallt. Något av en nationaldryck.
  • Soju: Koreas nationalsprit. Alkoholinnehållet är vanligen ca 20 %, smaken påminner om vodka men är något sötare. Gjordes traditionellt på ris, men numer görs en mängd olika soju. Potatis eller vete är vanliga ingredienser.

För dig som vill prova på något unikt rekommenderas

  • Sujeongwa: Traditionell koreansk fruktdryck gjord på torkade sharonfrukter, kanel och ingefära. Smaksätts med pinjenötter. Serveras kall i en skål som efterrätt.
  • Sungnyung: Traditionell dryck som görs på bränt ris. Man häller kallt vatten i en kastrull där ris bränt fast, sätter på locket och låter det sjuda tills vattnet tagit smak av viset.

 

Maten är aldrig långt ifrån dig i Seoul. Att äta gott och ofta är viktigt för de hårt arbetande koreanerna. Nedan följer några tips på några platser i Seoul med alldeles särskilt god mat och som dessutom är lätta att hitta.

  • Gwangjang Market: Denna marknad är ett Mecka för matälskare, här finns precis allt som behövs för en gastronomisk upptäcktsfärd. Allra mest känt är kanske marknadens Bindaetteok, små pannkakor gjorda av mungbönor fyllda med kött och grönsaker. Gräddas medan du väntar. Tunnelbanans linje 1, Jongno 5 (o)-ga Station, utgång 7 eller 8.
  • Mapo Jumulleok Pork Chop Street: Bästa platsen för marinerat kött som bara smälter i munnen. Tunnelbanans linje 5, Mapo Station, utgång 1.
  • Kyung Hee University Pajeon Street: Hit åker man för munvattnande tjocka pannkakor fyllda med lök och seafood. Tunnelbanans linje 1, Hoegi Station, utgång 1.
  • Sindang-dong Tteokbokki District: Friterargränden. Här friteras dumplings, fiskkakor och riskakor, det är bara att välja. Tunnelbanans linje 2 eller 6, Sindang Station, utgång 7.
  • Sillim-dong Sundae District: Korvälskarens Mecka. Korvar fyllda med glasnudlar, inälvor och mycket mer. Tunnelbanans linje 2, Sillim Station, utgång 3.