Zhang var borta i många år. Han fängslades och var nära att mista livet flera gånger, men han förlorade aldrig sitt mod. När han äntligen tog sig tillbaka till huvudstaden och kejsaren överlämnade han en målande reseskildring som beskrev allt han varit med om. Rapporten, som finns kvar än idag, blev otroligt populär bland dåtidens elit och gav upphov till ett stort intresse för Centralasien. Nätverket av handelsvägar spred sig snabbt över hela Centralasien och nådde till sist även Europa. Det är detta nätverk som vi idag kallar för Sidenvägen.

Ett världsarv sedan 2014

Handeln började snabbt att blomstra och förmögenheterna att skapas. För det mesta höll sig handelsmännen inom ett relativt begränsat område längs med Sidenvägen och överlämnade sedan varorna till någon annan som fraktade dem vidare. Förutom ett stort ekonomiskt utbyte, var handeln längs med Sidenvägen väldigt viktig för kulturlivet och spridningen av religioner. Idag fylls vägen därför av unika kulturskatter och buddhistiska grottmålningar som ligger endast ett stenkast bort från pulserande moskéer och spännande ruinstäder. Och allt omges av vacker och skiftande natur.

Än idag samsas folk från när och fjärran i områdets många vindlande gränder, och många sedvänjor har inte ändrats under århundradets gång. Maten och varorna som ljudligt säljs på gatorna vittnar om områdets rika historia och ger upplevelser långt utöver de vanliga. År 2014 blev den 500 mil långa sträckan med 33 orter i Kina, Kirgizistan och Kazakstan välförtjänt utsedd till ett världsarv.

Ett missvisande namn

Men Sidenvägen är ett missvisande namn av flera anledningar. För det första var det aldrig en fråga om en bestämd handelsrutt, utan ett enormt nätverk av handelsvägar som gick kors och tvärs genom Centralasien och västra Kina. På platser där många vägar korsades uppstod internationella metropoler vars namn än idag har ett magiskt skimmer runt sig, såsom Kashgar och Samarkand.

Det är också viktigt att komma ihåg att Sidenvägen inte bara handlar om Kina. Faktum är att mycket av det som vi idag tänker på när vi hör namnet Kina hade väldigt lite med handeln längs med Sidenvägen att göra. Sidenvägens pulserande hjärta låg i Centralasien, inkluderat det som idag är de västligaste provinserna i Kina. De flesta av handelsmännen var inte kineser utan skickliga ryttare med rötter i byarna bland de vackra bergen och grässlätterna i Centralasien. De pratade en mängd olika språk, bland annat persiska och olika dialekter inom den turkiska språkfamiljen. Dessa språk och dialekter finns till viss del fortfarande kvar hos uigurerna i västra Kina och i Kazakstan och Kirgizistan.

Vill du uppleva Sidenvägens alla fantastiska platser?

En resa längs med Sidenvägen bjuder inte bara på rik historia och vacker natur. Med sitt enorma projekt “One belt, One road” (一帶一路) satsar Kina på att skapa en väldigt modern Sidenväg. Tack vare kinesiska investeringar och rika naturresurser utvecklas Centralasien mycket snabbt idag och moderna storstäder, flygplatser och infrastruktur byggs med hisnande fart.

Vi erbjuder flera olika möjligheter att uppleva området runt den forna Sidenvägen. Från och med i år har vi även en väldigt spännande resa till Kazakstan och Kirgizistan, och som vanligt erbjuder vi den oförglömliga resan till Georgien. Om du vill bestämma själv hur resan ska se ut och när den ska avgå, hjälper vi dig att skräddarsy din alldeles egen drömresa.