Följ med vår kollega Marit på hennes familjeäventyr på Sri Lanka. Palmklädda drömstränder, vilda elefanter, ayurveda och surflektioner. Med facit i hand är vi glada att hon faktiskt inte bestämde sig för att stanna kvar för gott!

PAPPA!!! Mamma har inte sitt bälte när hon FLYGER!!! Papegojskorna är på och vi är redo för avfärd. Nattflyget tar oss till Sli Anka. Det är så vår 4-åring kallar resmålet och numer även resten av familjen. Det här med att flyga långt med barn är något jag föredrar mot att flyga utan sällskap. Det händer ju nåt hela tiden och lite högljudda och spontana som barn är får medresenärerna höra ett och annat. ”Är vi i himlen snart? Åh, vad jag längtar tills vi kommer upp i himlen.” ”PAPPA!!! Mamma har inte sitt bälte när hon FLYGER!!!” Jo, visst det händer något hela tiden men faktum är att 4-åringen somnar innan ”take off” i London och vaknar lagom till frukosten serveras. 8-åringen gör lite läxa, kollar en film och sover sen gott hon också. Det känns som vi landar mitt i djungeln. Palmträden ligger tätt, tätt. Colombo välkomnar oss med värme, bokstavligt talat. Vi möts av Ryan, vår chaufför för de kommande dagarna. Nu väntar poolen, barnen är snabbt i badet. Vi får färska kokosnötter med sugrör. Redan här i Colombo känns det exotiskt.

2016-02-13 14 21 04
2016-02-13 14 18 45

Efter vår första frukost och ett morgondopp i poolen går resan söderut. Vi passerar små teplantage, kanelplantage och gummiplantage. Kokosnötter hänger som klasar i palmerna. Vi åker över floder där Ryan säger att det finns krokodiler. Vägskylten varnar för påfåglar på vägen, det är grönt och frodigt. Så vackert, så tropiskt! Vi når Sri Lankas sydligaste spets, en del av husen är sargade efter tsunamin. Vägen blir smalare och vi viker av norrut. Det är lite väl riskfyllda omkörningar här. Jag var förberedd men ändå sitter jag och spänner mig, vill inte ropa. Jag spänner mig. Vägen är smal. Fordon möts nära. Barnen märker inget det roar sig med att räkna antalet tuk tuk de ser. Vi passerar bananplantage och risfält. Berättar för barnen om hur det växer innan det kommer hem till vår Ica. Ryan, vår chaufför säger att snart är det skördetid för riset. Då kommer de vilda elefanterna, de tycker nämligen att skördat ris är smaskens. Bönderna gör då upp eldar runt sin risodling för att skrämma bort elefanterna. Vi stannar till och får några strån med ris. 8-åringen inspekterar riset noga. Efter fem timmar når vi vårt hotell. Barnen har inte sagt ett pip. Eloge till barnen!

2016-02-13 14 21 04
2016-02-13 14 18 45

Vi får ett storslaget bemötande och blir uppgraderade till det bästa rummet-sviten! Wow, säger barnen som aldrig bott så fint någon gång. Sen händer det. Nåt springer på väggen, ett litet säger jag, nej ett stort, med vingar säger 8-åringen! Maken bestämmer sig att det säkert var en stor kackerlacka med vingar. Nu har jag har två ylande barn och en man livrädd för kackerlackor. De ber mig säga till i receptionen om att få byta rum.
Ska jag skylla på barnen eller mannen tänker jag när jag går iväg? De har uppgraderat oss till just detta rum. Det finaste de har, jag kan ju inte be om att få byta, det går bara inte. Housekeeping kommer med ett leende men vi ser inget djur på rummet.
Vi lämnar hotellet för att åka på Elefantsafari. Vi ser en hjord av elefanter simma i vattnet mot oss. Vi befinner oss på ett center dit föräldralösa babyelefanter kommer för att få mjölk. De minsta elefanterna börjar springa när de får syn på mjölken de ska få. De ylar av lycka. Vi åker vidare på safari, där ser vi mer av de vilda elefanterna. Vi ser också apor, bufflar, jätteödlor, örnar och andra vackra fåglar. Det mäktigaste är elefanterna och krokodilerna. Då pirrar det till i magen, på riktigt. Tillbaka på hotellet och vårt rum ser vi det där som springer på väggen. Det är en gecko och den får bo här hos oss. Ingen är rädd längre.

Inbäddad i grönska ligger tvåvåningshuset. Barfota går vi in på det mörkbruna trägolvet. 8-åringen och jag ska få ayurvedisk fotbehandling. I två separata rum ska de behandla oss, dottern tvärtvekar och vill att vi gör det tillsammans samtidigt. Inga problem, personalen fixar. Intill varandra sitter vi på den öppna verandan. Vi njuter av när oljan masseras in i våra fötter, vi ser ut över vattnet och känner brisen från palmerna. Lugn musik spelas. Trots den hårda stolen vi sitter på är sömnen nära. Det hela avslutas med örtte. Vi lämnar centret och känner oss mjuka och väldigt tillfreds. Vi kommer till loungen där 4-åringen sitter för där finns internet. Vi tänkte hon skulle få titta på youtube en stund. Här ska tilläggas att hon älskar youtube. Men hon fullständigt struntar i det och börjar bläddrar i en tysk roman istället… Jag tror hela familjen kommit in i semester flowet.

2016-02-14 14.37.08
2016-02-14 11.55.02

Vi åker tillbaka till Sri Lankas sydkust. Där är det!!! Ropar vi i mun på varandra, huset vi ska bo i de kommande 10 dagarna. Tillsammans med andra gäster ska vi bo här och lära oss surfa. De blonda svenska surfinstruktörerna har djup, jämn solbränna och de är otroligt gästvänliga. Vårt beach house är snyggt och modernt inrett. Vi får ett stort rum med loft och en stor balkong som vätter mot både poolen och HAVET! Klockan ringer 06.15 nästa morgon, jag smyger upp för att inte väcka man och barn. Tuktukarna står uppradade, vi spänner fast surfbrädorna på taket och åker iväg i morgonrusningen. Mot vår första surflektion på Matara beach. Lektionen går över förväntan. Helt slut efter två timmars surf återvänder vi till vårt beach house. En god brunch väntar. Vi slappar vid poolen och tar skugga under de kokosnötsvajande palmerna. Det är dags att spänna fast surfbrädorna igen för vår andra surflektion idag. Nu åker hela familjen med, jag, maken och 8-åringen är supernöjda med vår surf. 4-åringen röjer runt på stranden, helnöjd hon också. Vi turas om med surfingen mannen och jag. Tillbaka i huset väntar yoga för mig och 8-åringen.Yoga, under bar stjärnhimmel till vågornas brus. Dagen avslutas med en fantastisk Lankesisk middag. Nu är vi trötta, och hela familjen somnar ovaggade tidigt.

De kommande tio dagarna bjuder på en härlig mix av barfotaliv, surflektioner, fantastisk mat, magiska solnedgångar och poolhäng under kokospalmerna. 8-åringen funderar på att bli surfproffs, och även resten av familjen börjar drömma om nästa surfresa. Vi lämnar Sri Lanka fulla av nya intryck och med ett och annat surftrick i bagaget, hit återvänder vi gärna!

Är du nyfiken på Sri Lanka? Vi erbjuder flera guidade gruppresor till Sri Lanka, varav en i kombination med Maldiverna. Givetvis kan vi även ta fram en skräddarsydd resa till Sri Lanka, helt enligt dina önskemål.