Vår kollega Ulrika Nordgren tog sig an utmaningen att hinna uppleva så mycket som möjligt av Japan på tre dygn. Det blev en minst sagt händelserik vistelse med välgörande onsenbad, sakeprovningar och givetvis karaoke!

Jag lämnar Stockholm och Arlanda med en starkt surrealistisk känsla i magen. Japan har så länge jag kan minnas varit en drömdestination, och det känns alldeles overkligt att den nu ska bli sann. Redan på Helsingfors flygplats känns det som vi landat i Asien, med övervägande kineser och japaner som trängs i taxfree butikerna, redo att shoppingfynda mumintroll, finsk lakrits och blommigt Marimekkoporslin. Bytet här på Finnairs hemmaplan går snabbt och smidigt, och snart är vi i luften igen med slutdestination Nagoya!

Väl i Japan möts vi av en stor banderoll och en leende välkomstkommitté. Det fantastiska mottagandet går som en röd tråd genom hela resan, och blir också det som kommer att ha lämnat störst avtryck på mig när jag åker hem några dagar senare.
Väderprognosen lovar vårväder och dryga femton grader, men utanför bussfönstret faller de första snöflingorna när vi lämnar Nagoyas skyline bakom oss denna februaridag. Vi färdas norrut mot Hidaregionen som lockar besökare med fina onsenbad och ett fantastiskt naturlandskap. Vår härliga guide får oss att tina upp med en spontankurs i japanska. När vi efter några timmar når vårt första stopp har vi fått grepp om de viktigaste fraserna.

2016-02-13 14 21 04
2016-02-13 14 18 45

Just denna dag ligger dimman som ett grått täcke över Gero City, men man kan enkelt föreställa sig de magnifika omgivningarna en solig vårdag. Hida River skär genom staden och höga berg tornar upp sig på båda sidor. Gero City är framförallt känd för sina varma källor, och erbjuder en mängd alternativ för den som vill prova på att doppa sig i det välgörande källvattnet. Det enklaste sättet är att hoppa ner i ett av de publika fotbaden som står utplacerade på åtta ställen i staden. Helt gratis, och ett perfekt sätt att väcka liv i frusna vinterfötter.
Vill man hellre njuta av ett välgörande onsenbad på hemmaplan beger man sig till den lokala tankstationen, där det ringlar en lång kö med bilar, alla med ett gigantiskt platskärl i bagaget. Här fyller man inte på med bensin utan med varmt källvatten som man sedan transporterar hem och fyller upp i badkaret. Hemma-spa taget till en helt ny nivå!

2016-02-14 14.37.08
2016-02-14 11.55.02

Vi väljer dock att checka in på ett av stadens traditionella onsenhotell istället. På rummet väntar en egen yukata, den traditionella bomullsrocken, som används vid onsenbad. Här gäller det att ha koll på regelverket, och se till att knyta yukatan rätt. Höger först, vänster över. I omvänd ordning knyts döda lik, och att gå omkring så skulle uppfattas obeskrivligt genant och respektlöst. Som tur är får vi tydliga instruktioner av vår guide, och kan njuta av det varma och välgörande vattnet utan några pinsamma incidenter.

Nästa stopp på vårt äventyr är den mysiga staden Hida Furukawa, känd för sin festival som anordnas 19-20 april varje år. Regionen är också omtalad för sin högkvalitativa sake, en alkoholhaltig dryck som bryggs av polerat ris. Vi tittar in bakom kulisserna hos två olika bryggerier, och får möjlighet till spännande provsmakning. Tillverkningsmetoden liknar ölbryggning, men smakmässigt hamnar man snarare närmare vin. Den senaste trenden är mousserande sake, och här skulle jag inte bli förvånad om den trenden når Sverige om något år eller två.

Likaså Takayama, som är vår nästa anhalt på denna komprimerade rundresa, stoltserar med varma källor, lokala sakebryggerier och mysiga små gränder med traditionell bebyggelse. I den gamla stadsdelen trängs ombonade fik och små restauranger med färgstarka designbutiker. Varje dag anordnas dessutom en trevlig morgonmarknad där man kan köpa närodlade grönsaker, kryddor och snacks från lokala försäljare. Ingefärsmarmelad, torkad fisk, glass med vitlökssmak och sakémarinerad ost. Det mesta kan provsmakas innan man slår till, och även om allt kanske inte riktigt faller mig i smaken är det en riktig upplevelse.

2016-02-13 14.19.54
2016-02-14 14 35 59

Eftersom vi prickar in en lördagkväll i Takayama försöker vi ladda om efter dagens alla upplevelser, och avsluta med en trevlig barrunda. Kanske är det ösregnet som påverkar just denna kväll, gatorna är folktomma och vi ser knappt några människor i rörelse när vi strosar runt under våra stora paraplyer. På den lokala karaokebaren är det dock i det närmaste fullsatt. Skorna tas av direkt i entrén och låses in i ett eget skåp. Vi tassar in på mjuka trägolv och blir hänvisade till ett eget litet och kraftigt upplyst rum som rymmer en jättestor TV-skärm, karaokeutrustning, bord och några stolar. Ser knappt skymten av några andra gäster, men skratt och hög musik från de angränsade rummen tyder på att fest pågår. ABBA finns givetvis med på listan, och vi ackompanjerar vår öl med lite ”Money, money, money”, innan vi konstaterar att vi inte riktigt når upp till den lokala partynivån just denna kväll. Men med lite träning så!

Den Unescoskyddade Bergsbyn Shirakawago är sista stoppet på vår rundresa, och en av resans absoluta höjdpunkter. Byn är känd för sina speciella trähus formade som trianglar, många över 250 år gamla. Taken är gjorda av halm, helt utan spik, och sluttar kraftigt för att kunna stå emot den tunga snön. I sådan här gammal träbebyggelse är givetvis brandrisken ett stort hot, och varje hus har utrustats med en egen liten brandstation med slang som samtestas av alla i byn vid regelbundna tillfällen! Omgivningarna är fantastiskt vackra, med snötäckta berg och dagen till ära en mystisk dimma som omsluter husen. Kamerablixtarna duggar tätt, antalet turister i byn överstiger vida de fast bosatta denna dag. Ett ungt kinesiskt par uppklädda i långklänning och kostym poserar i kylan, fast beslutna att bli förevigade i denna unika miljö. Själv nöjer jag mig med en halvrisig selfie, och låter de magiska omgivningarna fastna på näthinnan istället.

Efter tre dagar i Japan är jag full av nya intryck, och alldeles fascinerad över landets säregna kultur. Annorlunda är ett ord som ständigt poppar upp i tanken, men annorlunda på ett väldigt bra sätt. Jag har fått mersmak och hoppas att jag snart får komma tillbaka!

Är du nyfiken på att se mer av denna region? På vår gruppresa Japan – LIGHT badar vi i onsen och besöker både Takayama och bergsbyn Shirakawago. Givetvis kan vi även ordna ett skräddarsytt upplägg helt enligt dina önskemål.