Häng med in i Borneos djungler med vår guide Magnus Carlsson som delar med sig av sina minnesvärda upplevelser.

Efter några hektiska dagar i Singapore, sol och bad i Kota Kinabalu och besök i Mt Kinabalus dipterokarpskogar är vi nu framme vid resans höjdpunkt, Kinabatangan-floden.

Efter att lastat bagaget på separata båtar spänner vi på oss flytvästarna och gör oss redo för en spännande båtresa genom Sandakans skärgård och upp längs den mytomspunna Kinabatangan. Efter ca två timmar når vi vårt mål, den mysiga Abai Lodge. Här i väglöst land ska vi bo några nätter för att få uppleva det unika djurlivet. Vi får lite tid att vila innan lunch och jag väljer att lägga mig i en hängmatta sluta ögonen och helt omslutas av djungels alla ljud – Kan man ha det bättre än så här?

Bloggbild-kvadrat-2
Bloggbild-bred-2

Den här delen av Kinabatangan anses vara en av de allra bästa platserna att se djur och fåglar på Borneo. Bland det vi hoppas få se kan nämnas orangutanger, elefanter, krokodiler, näshornsfåglar och inte minst den säregna näshornsapan. Näsapan finns bara här i Borneos mangroveskogar. Den lever främst på blad och har därför en mage som påminner om en komage. Jäsningen av bladen gör att magen sväller upp och får dessa udda varelser att se ständigt gravida ut. Då hannarna dessutom har en stor hängande näsa blir näsapan snabbt en favorit bland fotograferna!

Efter en lunch på verandan bär det så av på resans första safari. Alla turer här sker med små bekväma båtar. Detta gör naturen här väldigt lättillgänglig, alla som kan ta sig i och ur en båt kan vara med. Att närma sig djuren från floden gör också att man ofta kan komma närmare utan att det skrämmer.

Bloggbild-bred-1
Bloggbild-kvadrat-1

Näsaporna letar aktivt efter mat under hela dagen.  På eftermiddagen letar gruppen upp ett träd vid floden  för att jäsa maten och sova. Överst sitter hannen i en väldigt avslappnad pose. Under sitter honorna och ungarna.

Förutom två spännande båtutfärder varje dag hinner vi också med en intressant nattvandring på lodgens boardwalk. Vi får se massor! Elefanter nere vid vattenbrynet, krokodiler, silverlangurer, ett träd helt upplyst av eldflugor och naturligtvis massor av näsapor.
Efter alla naturfilmer man sett om Borneo känns det nästan overkligt att själv vara här mitt ibland djur och natur.

Det är med ett nöjt leende på läpparna gruppen går ombord och  lämnar Abai och Kinabatangan. Nu väntar nån dag med sol och bad innan vi återvänder till Sverige med alla minnen.

Vill du själv uppleva det fantastiska djurlivet i Borneos djungler? På vår populära gruppresa Borneos skatter spenderar vi 10 nätter på Borneo och bor i lodger mitt i djungeln. Resan inleds i häftig storstadsmiljö i Singapore och avslutas på en femstjärnig strandresort i Kota Kinabalu. Vi kan även sy ihop en skräddarsydd resa till Borneo.