Visste du att öl är en asiatisk uppfinning? Mycket har såklart hänt sedan det första ölet bryggdes, och i dag finns en mängd asiatiska ölsorter att välja mellan. Vissa bättre, vissa sämre. En semester i Asien är däremot alldeles för kort för dåliga ölupplevelser, därför har vi listat några av de bättre sorterna.

Redan för 9000 år sedan tror man att det asiatiska ölet började bryggas och drickas. Precis som då, bryggs asiatisk öl i dag oftast på ris, vilket ger det en mildare smak än det öl vi dricker i Europa. I dag dricker asiater öl som aldrig förr. I Kina har ölkonsumtionen ökat med hela 70% de senaste 30 åren, och många av grannländerna ligger inte långt efter. Den snabba konsumtionsökningen tror man dels beror på förbättrad ekonomi, men också på att kvinnor i asien dricker mer öl nu än förr. Då är det kanske inte förvånande att de två mest sålda ölsorterna i dag är från Kina.

Men tillbaka till den där semestern i Asien. Efter en spännande och varm dag på resande fot finns det inte mycket som slår en kall öl, eller hur? Här är några asiatiska ölsorter vi tycker att du borde testa.

Beerlao, Laos

Time Magazine utsåg för några år sedan Beerlao till Asiens bästa öl, och vi är benägna att hålla med. Detta asiatiska öl är vår absoluta favorit, och det är det laotiska riset som ger den lena smaken. Beerlao går att få tag på i Sverige, men den smakar självklart allra godast i sitt hemland när du dricker den med utsikt över den sägenomspunna Mekongfloden.

Snow (雪花啤酒), Kina

Detta är världens mest sålda öl. Trots att ölen bara säljs i Kina har den drygt 5% av världsmarknaden. Med mycket kolsyra, en mild smak och en modern design har ölen blivit en favorit bland Kinas unga.

Tsingtao (青岛啤酒), Kina

Kinas internationellt mest kända öl. Ölen bryggs i staden Qingdao, och här kan du köpa öl i plastpåse. Överallt i staden står försäljare med stora tankar öl som de tappar över i plastpåsar när man har betalat. En plastpåse fylld med god öl och färska läckerheter från havet gör besöket i Qingdao oförglömligt!

Angkor Beer, Kambodja

Slogan ”My Country, My Beer” säger allt. Angkor Beer är synonymt med Kambodja. Khmererna (Kambodjas största folkgrupp) älskar ett glatt dryckeslag nästan lika mycket som de älskar sitt land, och Angkor Beer är det självklara valet – oavsett tid och plats.

333, Vietnam

333 dricks i hela Vietnam, även uppe i Hanoi. Om du frågar någon som just kommit hem från Vietnam om han eller hon lärt sig någon vietnamesiska, är det ofta 333 (ba, ba, ba) som de först kommer på. Detta måste väl ändå vara det finaste betyget ett öl kan få?

Kingfisher, Indien

Kingfisher är Indiens mest sålda öl. Det har gamla anor och bryggs enligt samma recept som vid starten 1857. Det är ett ljust friskt öl med smak av citrus och örter, vilket gör att det harmonierar perfekt med ett tropiskt klimat och kryddstark mat.

Taiwan Beer (台湾啤酒)

Taiwan Beer, eller ”Tai-pi” som det kallas lokalt, är inte bara öns bäst säljande öl utan lika mycket en kulturell ikon. Man började brygga öl i Taiwan år 1922, men det var först efter andra världskriget som namnet Taiwan Beer började användas. Lokalt ponlai-ris ger ölet den smak som idag är ett signum för ”Tai-pi”.

Lion Beer, Sri Lanka

Lankesiska Lion Beer grundades 1881 och är landets äldsta bryggeri. Dåtidens kunder var teodlande kolonialherrar med smak för mörkt öl. Lokalbefolkningen tog den något bittra smaken till sig och idag dricks mer mörkt öl i Sri Lanka än någon annanstans i Asien. Låter det frestande? I så fall rekommenderar vi Lion Stout som inte gör någon besviken.

Harbin Beer (哈尔滨啤酒), Kina

Kinas äldsta öl som först framställdes år 1900 av en polack, för att ge ryska rallare något gott att dricka medan de byggde järnvägen i nordöstra Kina. Än idag är Harbin Beer en stor favorit i den nordöstra landsändan. Enligt lokalbefolkningen är det bland annat den europeiska smaken som gör ölen så populär.