Khinkali, khachapuri och kvevri-viner. Vi pratar förstås om Georgien – landet vars kök länge var en bortglömd skatt, men på senare år har uppmärksammats allt mer. Och i år dessutom utsetts till årets kök av tidningen New Yorker. Inte mer än rätt, säger vi!

Georgien är inte bara vinets vagga, här finns också en massa spännande och nya smaker att utforska. I huvudstaden Tbilisi kryllar det av restauranger och servicen är så gott som alltid bra. Men det kan vara svårt att veta var man hittar de riktigt unika matupplevelserna. En generell regel är att det oftast blir bäst när man lämnar turistområdena och ger sig ut för att upptäcka Tbilisis mysiga gränder. Under just sådana upptäcktsfärder har vi själva snubblat över några riktiga guldkorn. Här är några av våra favoritrestauranger i Georgiens huvudstad.

Smaklig måltid!

1. Café Littera

Som många av de allra bästa restaurangerna i Tbilisi ligger denna pärla i ett ganska oansenligt hus. Men låt dig inte skrämmas av entrén, så fort du kommit in genom dörren fylls ditt synfält av en sagolik bakgård där borden står dukade utomhus. Georgien-älskaren Aleksandr Pusjkin skrev en gång i tiden att ”varje georgisk måltid är som en välkomponerad dikt”, och ingenstans stämmer det bättre än här. Omgiven av poeter och konstnärer serveras du nyskapande georgisk mat av världsklass!

Café Littera
13 Machabeli Str.
+995 595 75 13 13

 

2. Barbarestan

En riktig familjerestaurang som ligger en bit från stadens turistområden. Maten är dock väl värd taxiresan hit. Namnet kommer från Barbare Jorjadze, en legendarisk kock som på 1800-talet skrev Georgiens första kokbok. Barbarestans affärsidé, att återintroducera herr Jorjadzes klassiska recept till dagens georgier, har blivit en enorm succé så det gäller att boka bord i god tid!

Barbarestan
132 D. Aghmashenebeli Ave.
+995 32 294 37 79

 

3. Shavi Lomi

Denna hemtrevliga källarrestaurang är en hyllning till Georgiens nationalmålare Niko Pirosmani. Bakom restaurangen står kändiskocken Meriko Gubeladze, inredningsdesignern Guga Kotetishvili och filmregissören Levan Koguashvili. Restaurangen har uppnått kultstatus genom att skapa och servera unika georgiska rätter man inte kan få tag på någon annanstans.

Shavi Lomi
28 Zurab Kvlividze Str
+995 322 96 09 56

 

4. Café Leila

Traditionella georgiska måltider är ofta rätt mättande. Grillspett, stuvningar och ostbröd är underbart gott men det kan lätt bli för mycket av det goda. Är du sugen på en lite lättare måltid så är Café Leila det självklara valet. På Shavteli Str., ett stenkast från Gabriadzes dockteater med sitt ikoniska klocktorn, ligger denna mysiga restaurang. Hit kommer man för att avnjuta vegetariska och veganska rätter gjorda på lokala, ekologiskt odlade råvaror. Leilas vegoröror, soppor och georgiska ostar får folk från när och fjärran att samlas i den lilla lokalen. Gott kaffe och en mysig uteservering blir en perfekt avslutning på en lyckad måltid.

Café Leila
18 Erekle II Str
+995 593 28 10 85

 

5. Keto & Kote

En nyöppnad restaurang i den gamla stadsdelen Vera, med Tbilisis kanske finaste utsikt. Promenaden till restaurangen är mysig men det är inte helt lätt att hitta till det gamla huset, som ligger i ett virrvarr av smala gränder. Det finns inga skyltar som visar vägen till Keto & Kote, men på något sätt blir restaurangen fullsatt ändå. Ett bra tips är att utrusta sig med en karta och inte rädas att fråga sig fram!
Väl här får du inte missa att smaka Gebjalia: ostrullar doppade i en blandning av keso och myntakryddad mjölk, som för dig till sjunde himlen. Det stora urvalet av traditionella viner, och hemgjord lemonad till den som önskar alkoholfritt, får de munvattnande rätterna att slinka ner ännu lättare.

Keto &Kote
3 Micheil Zandukeli Dead End
+995 93 02 00

 

Vill du veta mer om vad du kan förvänta dig av en resa till Georgien? Kika här!