Vietnam, beläget mitt i Indokina, området mellan Indien och Kina, har under årtusenden påverkats av kulturen hos sina mäktiga grannar. Lägg till ett århundrade av fransk kolonialism samt ytterligare ett av kommunism så har du i grova drag de ingredienser som skapat landet Vietnam.

Låter det intressant? Då kanske resan Klassiska Vietnam är något för dig. För er som varit i Kina med Lotus tidigare så påminner den här resan lite om Stora Kina. Under lite drygt två veckor får man se det finaste och mest spännande som landet har att erbjuda. Norra Vietnam med sitt kulturella centrum i Röda flodsdeltat är starkt påverkat av Kina, den mäktiga grannen i norr. I södra Vietnam däremot är Kinas kulturella påverkan inte alls lika tydlig. I och runt det mäktiga Mekongdeltat är kulturen istället mer påverkad av Indien och Kambodjas khmerkultur.  Fördelen med att resa runt i hela Vietnam under en och samma resa är just att man får uppleva landets två väldigt olika ansikten och själv se hur kulturen långsamt ändrar sig. Det franska arvet märks tydligt i matvanorna. Vietnameser älskar nämligen kaffe och baguetter! Att ligga i en hängmatta och dricka kaffe med tutande motorcyklar en halv meter bort är en upplevelse man sent ska glömma…

Resan börjar vid Röda flodens stränder i den tusenåriga staden Hanoi. Den absoluta höjdpunkten här är den väl bevarade gamla stan med sina smala gränder, myllrande folkliv och spännande tempel.  Som grädde på moset finns här också välbevarade byggnader från den franska kolonialtiden. Lägg till ett oändligt antal ständigt tutande motorcyklar så har du receptet som gör Hanoi till en oförglömlig upplevelse för turister från när och fjärran.

KV1

Ett par timmars bilfärd från Hanoi ligger ett av världens vackraste skärgårdsområden – Halong Bay. Efter ett par spännande dagar i storstaden tar vi en dagstur dit för att uppleva lite natur. Namnet Halong Bay betyder bukten där draken dök ned. De fantasifullt formade öarna här påminner mycket om sockertoppsbergen i södra Kina och bildades enligt legenden då den dykande draken slog med svansen. Vi kryssar runt med en gammal mysig träskuta och äter lunch ombord. Kamerorna går varma och semesterbrännan byggs på.

I mellersta Vietnam besöker vi den gamla kejserliga huvudstaden Hue och den mysiga lilla handelsstaden Hoi An. På vägen mellan de bägge städerna gör vi också ett spännande hembesök hos en vietnamesisk familj. Gamla stan i Hoi An är ett världsarv och blir ytterligare en höjdpunkt på resan.  Här är det lugnt och skönt och snart har man glömt allt tutande i Hanoi. De smala gränderna är fulla av små retauranger, kaféer och små butiker där man kan hitta spännande souvenirer eller sy upp kläder. I Hoi An går vi också en matlagningskurs.  Vi får pröva på allt, från att välja råvaror på marknaden till att laga några av de vanligaste rätterna i vietnamesisk husmanskost. Vi får med oss en liten kokbok hem, så nu gäller det bara att fortsätta träna…

Efter några avslappade dagar sätter vi oss på flyget till Ho Chi Minh City (Saigon).  HCMC är Vietnams största stad och landets ekonomiska centrum. Vietnams ekonomi är en av de snabbast växande i regionen och här växer det så det knakar.  Staden påminner inte om någonting annat vi tidigare sett i landet. Skyskrapor och shoppinggallerior gör att staden känns väldigt annorlunda jämfört med Hanoi. I centrum av staden är de flesta av de gamla franska byggnaderna välbevarade, och när skymningen sänker sig och fasadbelysningarna tänds blir allt sagolikt vackert.

KV2

Sviterna efter Vietnamkriget, eller det amerikanska kriget som det kallas här, blir speciellt påtagliga här nere.  Vi gör en dagstur till de berömda Cu Chi-tunnlarna alldeles utanför staden och får en intressant inblick i hur vietnameserna ser på kriget.

Den sista dagen i HCMC gör vi en dagstur på det enorma Mekongdeltat.  40 000 kvadratkilometer stort upptar deltat i princip hela södra delen av landet.  Deltat är mycket bördigt och här odlas ris, fisk och kokosnötter. Tropiska frukter finns precis överallt och att äta dem i en sådan här miljö är en upplevelse utöver det vanliga.

Efter många intressanta och intensiva dagar på resande fot har det nu äntligen blivit tid för lite välförtjänt vila. Denna spännande resa avslutas nämligen med ett par dagars sol och bad på paradisön Phu Quoc en kort flygning från HCMC.

Är du intresserad av att uppleva Vietnam både i historia och i nutid tillsammans med en kunnig färdledare, då är Klassiska Vietnam en resa för just dig! Lotus Travel har flera spännande rundresor i Vietnam, bland annat: Vietnam LIGHT, Fyra länder längs Mekong och Vietnam & Kambodja LIGHT. Se alla våra resor till Vietnam. Fråga oss gärna om tips och råd inför just din resa!