En andra alla hjärtans dag

Med undantag för Filippinerna, Sydkorea och den forna portugisiska kolonin Macao där julen är en viktig religiös högtid, är julfirandet i Asien framförallt en modern företeelse. Det är främst unga människor som firar jul i dessa länder och inspirationen får de från amerikanska filmer.

Julskyltningen har lite extra av allt. Blinkande julgranar, dansande tomtar och julvisor på högsta volym är en stor del av vardagen under juletider. Många reser långväga till de utsmyckade och blinkande städerna för den perfekta selfien, gärna tillsammans med sin hjärtevän.

I Asien har julen ett romantiskt skimmer över sig. Ofta kallas högtiden för “alla hjärtans dag nummer två”. Efter en romantisk julselfie bland skimmer och lampor, äter kärlekspar en finare middag tillsammans och ger varandra julklappar.

Kentucky for christmas

I Japan har man ofta ett eget sätt att göra saker på, inte minst när det kommer till julmaten. I Japan är den vanligaste maten under juletider friterad kyckling från den amerikanska kedjan Kentucky Fried Chicken! Oftast köper man en hink med kyckling med sig hem och delar med nära och kära.

Anledningen till att friterad kyckling i hink är så populärt på julen hittar vi i början av 70-talet. KFC (Kentucky Fried Chicken) hade precis kommit till Japan och företaget hade problem med sin försäljning. Julen 1974 genomförde de därför en numera legendarisk reklamkampanj i landet; ”Kentucky for Christmas (クリスマスはケンタッキー)”.

Kampanjen var så framgångsrik att den gjorde japanerna intresserade av inte bara KFC, utan även av julfirande! Men, kycklingen äts inte själv utan är en del av en större måltid som även består av finare japansk mat och – naturligtvis – misosoppa.

God jul på asiatiskt vis:
聖誕節快樂! /Shengdanjie kuai le!