På resan ”Japans kontraster”, som arrangeras av Lotus Travel, får du under två intressanta veckor uppleva en blandning av sevärdheter som vi tycker på ett bra sätt representerar det mångfacetterade landet Japan. Alltifrån den traditionsbundna gamla huvudstaden Kyoto och bad i varma källor i närliggande Arima, via tragisk krigshistoria i Hiroshima till den hypermoderna jättestorstaden Tokyo. Japans sagolikt vackra natur, ofta helt nära storstäderna, upplever vi på en dagstur till Fuji.

Många tror att Kina och Japan är väldigt lika. Detta stämmer egentligen inte alls. Språken är exempelvis helt olika bortsett från att Japan lånat ett av sina alfabet från Kina. Det som präglat Japan mest är att landet under långa perioder varit avskärmat från omvärlden. Dels, såklart, för att det är en ö, men också på grund av att man aktivt hindrat kontakt med omvärlden. Detta har gett upphov till en kultur där man ofta har väldigt annorlunda lösningar på saker och ting. Det slutna Japan styrdes i praktiken av en shogun, en överbefälhavare som höll landet i ett järngrepp med hjälp av militär disciplin. Gjorde man fel blev man genast straffad. Den vinnande strategin blev att skapa exakta regler för hur allt ska göras. Om sen bara alla följer reglerna, ja då gör ju alla allting på samma sätt och ingen gör fel.

Är du intresserad av Japans historia och nutid och vill ha guidning på svenska? Då är Lotus Travels resa ”Japans kontraster” något för dig.

Resan börjar i Kyoto och Nara – Japans historiska och kulturella centrum. Tokyo blev inte huvudstad förrän på 1860-talet, innan dess låg huvudstaden först i Nara och sedan i drygt 1 000 år i Kyoto. I Nara tittar vi på några av Japans äldsta tempel. Templen här har en annorlunda äldre arkitektur än de i Kyoto. Dessutom ligger de vackert i en stor park där hjortar strövar fritt. Hjortarna är heliga då de anses vara gudarnas budbärare. Vi besöker också ett av landets finaste sake-bryggerier och deltar i en te-ceremoni. Efter Nara är det dags för Kyoto en stad med hela 17 världsarv. Här besöker vi de världsberömda templen, strosar runt på matmarknader med tusenåriga anor, och lär oss vilket hantverk som ligger bakom en fin kimono. Vi tar också en båttur i den vackra naturen som omger staden. Egen tid finns också för strövtåg i den mysiga stadskärnan.

japans-kontraster-mc

Efter några dagars hektisk sightseeing åker vi till den gamla kurorten Arima för att bada i en onsen. Inom shintoismen är renlighet extremt viktigt och japanerna har badat i varma källor i tusentals år. Att åka till en kurort och ta hälsogivande varma bad är än idag den absolut vanligaste formen av weekend-resa i Japan och något som man bara måste pröva på. Det är inte bara själva badet, det är hela grejen, att bo i ett traditionellt rum med tatamimattor och futon-madrasser, att äta frukost och middag iklädd japansk badrock – det är sällan man känner sig så japansk som här! (Dagens futon-madrasser är för övrigt mycket tjockare och mjukare än man tror.)

Nästa måsteupplevelse är att åka japanskt snabbtåg, shinkansen. Japan är en stor tågnation, både när det gäller modelljärnväg och när det gäller riktiga tåg. Man är med rätta väldigt stolta över sitt järnvägsnät. Snabba, punktliga, rena tåg med konduktörer som bugar sig när de går genom vagnarna gör ofta tågen till det absolut bekvämaste och smidigaste sättet att ta sig fram på. Vi åker shinkansen två gånger, först från de varma källorna i Arima till Hiroshima och sedan från Hiroshima till Tokyo.

I Hiroshima får vi, förutom en dos krigshistoria, också se en av Japans mest berömda vyer – den röda tempelporten ute i havet.

På vägen norrut mot Tokyo stannar vi till i den lilla staden Himeji. Här finns ett av Japans finaste träslott. Den imponerande byggnaden, en av de äldsta träbyggnaderna i landet, syns direkt när vi kommer ut från stationen. Har ni sett lite japanska filmer är det möjligt att ni känner igen er, den unika miljön i och kring borgen används ofta i filminspelningar.

Ombord på tåget gör vi som japanerna och äter bento-lådor (vackra matlådor fyllda med japanska läckerheter) som vi köpt på stationen. SJ har mycket att lära av Japan Railways, även när det gäller maten. Att äta bento-lådor är ytterligare en måsteupplevelse på en japanresa. Detta är en viktig del av det japanska vardagslivet och dessutom är det jättegott!

japans-kontraster-mc-2

Tokyo är en av världens mest spännande storstäder. Hela 35 miljoner människor bor här! Trots detta får de disciplinerade japanerna staden att fungera perfekt. På många ställen är det så lugnt och tyst att man lätt kan tro att man är i en småstad. Det är väldigt rent och välordnat. Man får till exempel bara röka i speciella rökrutor, och där står verkligen varenda rökare! I denna myllrande storstad gör vi en del av programmet med buss och en del med hjälp av det förnäma tåg- och tunnelbanenätet. Utanför rusningstid är det inte så värst mycket folk ombord, och allt är väldigt pedagogiskt upplagt. Att känna att man klarar att åka tunnelbana i Tokyo är för många nåt riktigt stort, man hade ju alltid trott att det skulle vara omöjligt. Ännu en upplevelse man kommer att minnas länge! Vi besöker bland annat Asakusa, Akihabara – ett Mecka för manga-fans och teknikfrälsta – Shibuya med sitt berömda övergångsställe och fashionabla Roppongi.

Från Tokyo gör vi också en dagstur till Hakone för att se Mt Fuji. Det gäller dock att ha tur med vädret. I Japan liknas berget vid en blyg ung flicka som bara visar sig korta stunder – det är bara att hålla tummarna!

Sista dagen i Japan är helt fri för egna upptåg. Varför inte göra som lokalbefolkningen och käka lunch på en liten ramen-restaurang? Här får du en skål gudomlig nudelsoppa och friterade dumplings och det är hur billigt som helst. Japaner har ofta en tendens att gå väldigt hängivet in i sina hobbies. Är du i Tokyo en lördag eller söndag, så åk gärna till Yoyogi-parken och närliggande Harajuku. Här samlas ungdomar från hela Tokyo på helgerna, och har du tur kan du få se allt från människor utklädda till mangafigurer till dansande Elvis-kopior. En annan lite mer udda grej att göra är att åka och titta på sumobrottare som tränar. Staden har en rad intressanta museer och gallerier, loppmarknader och fina caféer där man kan sitta länge och titta på folk.

Är du intresserad av att åka till Japan? Få mer inspiration och information hos Lotus Travel som förutom resan du just läst om – Japans kontraster – bland annat erbjuder japanresorna Japans tempel och trädgårdar och Japan – LIGHT.