Taj Mahal, Indien

1. Taj Mahal

Som ett av världens sju underverk är ”The Taj” ett måste för de allra flesta. Ingenstans är Mogularkitekturen vackrare än här. Blandningen av persiskt och indiskt ger upphov till något alldeles fantastiskt underbart. Ställd inför detta fulländade monument och dess kärleksbudskap glömmer mången resenär både tid och rum. Den indiske nationalskalden Tagore lyckades ganska bra när han beskrev Taj Mahal som ”A teardrop on the cheek of time”.


Jaipur, Indien

2. Jaipur

Upplev Rajastans unika kultur. Här lever ännu i dag maharajerna i sina ståtliga palats, och utanför, i de uråldriga basarernas smala gränder, rör sig vackert smyckade kameler gracilt mellan marknadsstånd och skrikande försäljare. Underbara Jaipur är ofta som hämtat direkt ur en Kipling-roman, måste upplevas!


Åka tåg i Indien

3. En tågresa med Indian Railways

I världens största tågland måste du naturligtvis åka tåg! Indian Railways har hela 1,5 miljoner anställda och svindlande 11 miljarder passagerare årligen. Det enorma järnvägsnätet är Indiens ryggrad. Tågen går inte snabbt, men vad gör det? Här är det själva resan som är målet. Både ombord på tåget och utanför passerar indiskt vardagsliv revy och gästfria, frågvisa indier får tiden att flyga fram. Vid varje station är kommersen total när allt mellan himmel och jord saluförs på perrongen. Varför inte låta dig frestas av en rykande varm indisk pirog, samosa, serverad genom vagnens gallerfönster?

En tågresa i Indien lämnar ingen oberörd. Jules Verne lär ha blivit så betagen av en resa mellan Bombay och Calcutta att han inspirerades till att skriva mästerverket Jorden runt på åttio dagar. Vad väntar du på? Stig på tåget och se vart din inspiration för dig!


Delhi

4. Delhi

Delhi – kontrasternas stad. I de äldre delarna av staden har inte mycket ändrats sedan mogulerna härskade här på 1600-talet, samtidigt som den nya överklassen trängs i moderna shoppingcenter bara ett stenkast därifrån. Drygt 15 miljoner människor kallar denna spännande stad sitt hem och här kan man med egna ögon uppleva alla de krafter som skapar det moderna Indien.


Marknad i Delhi

5. Delhis färgstarka marknader

Befinner du dig i Indiens färgstarka, myllrande huvudstad och börjar känna ett shoppingsug, så finns här otaliga möjligheter till shoppingterapi. Är det hantverk och souvenirer du är ute efter bör du styra kosan mot södra Delhi och den statliga hantverksmarknaden Dilli Haat. Är det en mer generell marknad med allt ifrån bokhandlare till tyger, kläder och smycken som lockar? Då bör du ge dig iväg till anrika Khan Market mitt i city, blott ett stenkast från India Gate. Mer exklusiv shopping finns i stadens alla köpcentrum, samt området runt Connaught Place.


Safari i Indien

6. Jeepsafari i Ranthambore

Nationalparken Ranthambore utanför Jaipur är en av världens bästa platser för den som vill beundra den bengaliska tigern på nära håll. Njut av det undersköna harmoniska Indien i denna stora park, där man förutom tigrar också kan stöta på leoparder, läppbjörnar, krokodiler, hjortar och en mängd fåglar. En upplevelse för alla sinnen.


Bollywoodfilmer

7. Se en Bollywoodfilm

Indien är världens i särklass största marknad för film och bio. Varje år produceras runt 1 600 filmer som lockar upp emot 3,5 miljarder biobesökare. Oftast handlar det om våldsamma actionfilmer eller sockersöta kärlekshistorier. Gemensamt för bägge genrer är att musik och dans har en mycket viktig roll i handlingen. Ett besök på en anrik kinematograf är ett måste för den Indienintresserade. Räkna med en väldigt annorlunda bioupplevelse. Filmerna har nästan aldrig engelska undertexter, så räkna inte med att kunna följa dialogen. Huvudupplevelsen är vad som sker i själva biosalongen. Man applåderar, sjunger och dansar, ibland så ljudligt att man inte hör vad som sägs på vita duken. Trösta spädbarn, prata med vänner och inte minst ragga hinner man också med. Det viktiga är alltså att gå på bio i sig och inte vad det är för film som visas.


Sikh-templet, Indien

8. Sikh-templet Gurudwara Bangla Sahib

Mitt i New Delhi, alldeles i närheten av Connaught Place, ligger en av Indiens viktigaste Sikh-helgedomar – Gurudwara Bangla Sahib. Templets gyllene kupol syns vida omkring, och dammen med helbrägdagörande vatten drar folk från när och fjärran. Sikhismen är kanske den av Indiens religioner som är minst känd här hemma, så passa på att lära dig något nytt när du ändå är i Delhi. Motvilja mot hinduismens ojämlikhet var en viktig orsak till att sikhismen uppstod, och än idag jämlikhetsbudskapet mycket viktigt. De troende donerar pengar så att templets stora restaurang kan servera gratis mat till alla som vill ha, och alla sitter jämlikt på golvet och äter. Inga avgudabilder finns, enbart en helig bok och rogivande musik.