Vi åkte ett gäng på åtta vuxna och nio barn i åldrarna 12–16 år. Målet med resan var att komma nära naturen, men också att få storstadsupplevelser i multikulturella Singapore. I Singapore bjöds vi på väldigt varierande upplevelser, allt från en spännande indisk middag i Little India mitt i Diwalifirandet till den obligatoriska Singapore Sling på Raffles Hotel. Tro det eller ej, den gröna staden Singapore bjuder också på oförglömliga naturupplevelser. Här finns bland annat den världsberömda Singapore Botanic Gardens som är ett världsarv. Egen tid gavs också att strosa runt i China Town och i de koloniala kvarteren.

En kort flygning från Singapore ligger Borneo, världens tredje största ö. Vi flög till provinshuvudstaden Kota Kinabalu, eller KK som den kallas i folkmun. Från KK gjorde vi en dagsutflykt till ytterligare ett världsarv, Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu. Här fick vi uppleva att gå på vingliga hängbroar, höra vindens sus i uråldriga dipterokarpskogar och se köttätande kannrankor. Vi besökte även en Dusunby där vi bjöds på lokala läckerheter. Följande dag tog vi ytterligare ett kort inrikesflyg till Sandakan, staden mitt i djungeln. Här hade vi flygande ekorrar, orangutanger och de mysiga näsaporna som närmaste granne. Nu kom vi allt närmare målet för resan, floden Kinabatangan. Här finns något av Borneos rikaste djurliv, vi hade tre spännande dagar framför oss. Resans absoluta höjdpunkt var dagarna på floden då vi gjorde safaris på båt med kunniga guider, dans, musik och trevlig atmosfär. På turerna fick vi bland annat se en vild orangutang som byggde nattbo, en pittviper, näsapor som kom i flock och hoppade mellan träden och en mängd olika fåglar, insekter och ormar. På båtresan mot Sandakan fick vi se en liten krokodil som låg och solade sig vid flodens sandbank.

Att de yngre i gruppen var begeistrade rådde det ingen tveksamhet om när Linda, 13, efter fem olika vandringar och båtturer frågade kl 23 på kvällen om vi kunde ha ytterligare en morgonvandring följande dag. Och då hade vi börjat dagen kl 06.30 med en morgonsafari. Dagarna vid Kinabatanganfloden var otroligt uppskattade både av stora och små.

Vi tog farväl av våra fantastiska guider Magnus, Bryant och Akho i Sandakan. Sedan fortsatte äventyret mot Kota Kinabalu och lyxiga Shangri-La Rasa Ria vid stranden där vi avslutade resan med tre dagar på stranden. Förutom härliga poolområden och en tre km lång sandstrand finns här olika aktiviteter som tennis, klättring, boogieboards, pingisbord och en golfbana som är rankad som en av de tio bästa i Asien. Vi passade också på att ta massage och prova hotellets spa. Hotellets frukost erbjöd allt från japansk och koreansk mat till härliga färska fruktjuicer av alla dess sorter, och en chokladfontän med marshmallows som var väldigt uppskattat av barnen. Frukostarna på hotellet blev väldigt långa.

På vägen hem stannade vi i Singapore för att insupa atmosfären på Orchard Street där julskyltningen precis hade kommit igång.

Är du nyfiken på Borneo? Läs mer om våra resor till Borneo och Singapore nedan!