Ut med det gamla, in med det nya

Förutom att vara en familjehögtid är nyårshelgen, eller vårfesten som den ibland kallas, en tid att avsluta det gamla och börja på nytt. Alla gamla skulder skall betalas, hus och hem skall städas och nya kläder och saker till hemmet skall inhandlas. Man ger inte varandra presenter såsom vi gör under julhelgen, men äldre släktingar ger däremot pengar till yngre familjemedlemmar. Pengarna ges i vackert utsmyckade röda kuvert, så kallade hong bao (紅包).

Rött är en viktig färg under hela nyårshelgen. Det är förutom glädjens färg också eldens färg och hjälper till att hålla onda andar borta. Smällare och raketer hjälper också till. I skarven mellan det gamla och det nya året är vi nämligen speciellt sårbara för angrepp från onda andar och väsen. Många kineser är därför klädda i rött under nyårsnatten. Enligt traditionen är det också viktigt att hålla gudarna på gott humör under nyåret så att de hjälper till att skydda familjen under det nya året. Därför hålls en mängd festligheter vid tempel runt om i hela landet.

Fisk bringar lycka till det kommande året

Kineser älskar att leka med ord som uttalas lika men skrivs olika. Detta påverkar även valet av maträtter som serveras under nyår. Till exempel äter man fisk för att fisk uttalas på samma sätt som överflöd. Man äter nian gao (黏糕/年糕) en speciell maträtt som bara äts under nyåret eftersom den uttalas på samma sätt som att lyckas under det nya året!

“Råttans år” tänker du kanske, hur kul låter det? Men här får du tänka om! Kineser ser på råttor på ett helt annat sätt än vi gör. Råttan är nämligen det första djuret i den kinesiska zodiaken och personer födda i råttans år anses därför vara pionjärer med mycket starka ledaregenskaper. En råtta passar därför utmärkt att bli jurist eller politiker.

新年快樂!(Xin nian kuai le)