Vill du resa till en mångkulturell och färgstark plats, som inte påverkas av massturism? Då ska du resa till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur! KL, som staden heter i folkmun, är en av världens yngsta städer. Kuala Lumpur hamnar ofta i skymundan när Singapore och andra metropoler i regionen diskuteras, men har under de senaste åren har växt sig allt starkare. Här lever olika folkslag och religioner sida vid sida i harmoni.

När du är här, finns det några saker vi tycker att du inte får missa.

Maten

Mången epikureisk globetrotter styr kosan till Kuala Lumpur enkom för de gastronomiska upplevelserna. Och det är inte att undra på! Med malaysisk, sydindisk och kinesisk mat är det svårt att hitta en stad med större variation. Oavsett vad som passar dina smaklökar bäst, får du väldigt mycket god mat för pengarna.

Stadens matupplevelser kan delas upp i tre huvudkategorier; restauranger (bland annat flera Michelinkrogar), nattmarknader och restaurangtorg i shoppingcenter. Är du osäker och inte vet vart du ska ta vägen, är den välkända marknaden Jalan Alor Night Market och restaurangtorget The Hutong i varuhuset Lot 10 säkra kort. Här blir du både mätt och glad!

Petronas Twin Towers

Dessa ikoniska tvillingtorn, förbundna med en bro, är den ultimata symbolen för såväl det moderna Malaysia som Kuala Lumpur. Även om tornen inte längre är världens högsta, är det med enorm stolthet de visas upp för omvärlden. Twin Towers är en viktig milstolpe för ett u-land som är på väg att bli ett i-land. Varje kväll ljussätts Twin Towers och fontänerna i parken KLCC Park som ligger precis nedanför. Då gäller det att vara på plats med kameran!

Royal Selangor Visitor Centre

Royal Selangor grundades 1885. Förutom att vara världens största tillverkare av tennprodukter, berättar museet även om Kuala Lumpurs första invånare – kinesiska tenngruvarbetare. Här får vi lära oss om deras historia och hantverksskicklighet. Ett besök på detta moderna museum ger dig en inblick i historien bakom den moderna metropol Kuala Lumpur är idag.

Batugrottorna

Drygt 7 % av Malaysias befolkning härstammar från södra Indien. De är huvudsakligen hinduer, och deras helgedomar finns i de flesta av landets städer. Batu-grottorna alldeles utanför Kuala Lumpur är en av de viktigaste hinduistiska helgedomarna – inte bara i Malaysia, utan i hela världen.

Platsen är helgad till en av Ganesh bröder, krigsguden Murugan, och består av naturliga kalkstensgrottor fyllda med tusentals gudabilder. Krigsguden Murugan är inte bara en viktig gud inom krigskonsten, utan anses även kunna ge både fysisk och mental hälsa till de som tillber honom. Detta gör honom till den viktigaste guden.

 

 

Nyfiken på vad som går att göra i övriga Malaysia? Vi har listat några saker här.