Världens tredje största ö

Borneo är ett land som väcker många associationer. Kanske får det dig att tänka på ogenomtränglig djungel fylld av stora ståtliga träd, orkidéer, orangutanger, elefanter och noshörningar. Kanske dyker även bilder av huvudjägare med blåsrör upp. Oavsett vad du kommer att tänka på, är Borneo en plats för för äventyr, spänning och fantastiska upptäckter.

Borneo räknas som världens tredje största ö. Den större delen av ön tillhör Indonesien och här är turismen och infrastrukturen fortfarande relativt outvecklad. Här hittar många av de lite mer äventyrslystna sitt mecka med spännande vandringar, övernattningar i väglöst land och utflykter till paradisliknande flora och fauna.

De flesta som besöker Borneo åker till någon av de malaysiska provinserna Sabah och Sarawak eller till nationalparkerna som finns i det lilla oljerika sultanatet Brunei. Här finns välutvecklad turism, lättillgängliga naturupplevelser och bra förbindelser med omvärlden.

Med drygt 1 500 växtarter är Borneos regnskog den artrikaste på jorden. Förutom ett fantastiskt djur- och naturliv, är Borneo med sitt strategiska läge även en viktig handelsplats. Längs med kusterna finns pulserande städer där främst kinesiska handelsmän säljer allt mellan himmel och jord. Förutom dessa städer finns också vackra sandstränder där du kan vila upp dig efter häftiga upplevelser i djungeln.

Så, varför just Borneo?

Idag kan vi enkelt resa nästan vart vi vill, men det finns många anledningar till att välja just Borneo som nästa resmål. Förutom det vi redan berättat, tycker vi också att du ska resa till Borneo på grund av:

  • Urskogen. På Borneo finns det fortfarande platser med urskog där djungeln är precis så överväldigande som den en gång alltid varit. På en hektar skog kan det finnas över 200 olika trädarter. Här kan du övernatta till tonerna av skogens symfoniorkester; en upplevelse du sent kommer glömma.
  • Orangutangerna. Vår släkting “skogsmänniskan”, den enda asiatiska människoapan, kan du bara se på Borneo och Sumatra.
  • De stora träden. Ingen annanstans på jorden finns så många olika och stora trädarter som här. Träden är upp mot hela 60 meter höga!
  • En av de mest hippa hälsotrenderna just nu är shinrin-yoku (森林浴) som betyder ”skogsbad”. Trenden kommer från Japan och innebär att återfinna lugnet genom att vistas i skogen. Så missa inte att ta ett ”skogsdopp” när du är på Borneo!
  • Borneo har något för alla. Här kan flera generation njuta av den unika miljön. Få platser kan väcka ett livslångt naturintresse hos barn och ungdomar på samma sätt som Borneo. Här finns allt från lättillgängliga utflykter till adrenalinstinna äventyr. Om du inte redan är naturintresserad, så kommer du förmodligen att bli det.
  • Närheten. Som vi nämnde tidigare finns Borneo närmare tillhands än vad man kanske tror. Tack vare bra flygförbindelser med övriga Asien är Borneos äventyr aldrig långt borta.
  • Visumfritt. Du som svensk medborgare behöver inget visum för att besöka Borneo.