Du drömmer om nästa resa, men vet varken vart den ska gå eller hur den ska se ut. Vi vet att det är mycket att tänka på, så därför vill vi dela med oss av våra erfarenheter och tips. I förra texten berättade vi bland annat hur du kan tänka kring pris, transporter och hotell. Nu går vi vidare med några fler tips! 

1. Resans längd

För att göra ett långväga resmål rättvisa behöver man oftast kunna vara borta i cirka två veckor. Har du inte så mycket tid just nu kan det kanske vara värt att spara långresan till ett senare tillfälle. Nu är gudskelov inte reseupplevelsen beroende av resans längd – det finns massor att upptäcka även på närmare håll. Varför inte göra en lite kortare resa till exempelvis Balkan eller Georgien?

2. Typ av resa

Vilken sorts resa önskar du? Vill du ha sol och bad med lata dagar eller är du mer intresserad av en fullspäckad rundresa? Om du har svårt att välja kan vi glädja dig med att det ena inte alltid utesluter det andra. Att kombinera en rundresa med sol och bad är vanligt och går att göra i många länder. Bra exempel på detta är destinationer som Vietnam, Indien och Borneo.

3. Din budget

Att resa till lite dyrare länder som till exempel Japan eller Nya Zeeland kräver oftast en större reskassa, och en givande resa hit kostar lite mer. Det finns ibland billigare resor även till högkostnadsländer, men då får man vara beredd på att de kanske inte ger samma upplevelse som du drömmer om. En billigare resa till rätt resmål kan däremot ge en minst lika stor upplevelse som ett dyrare alternativ. Indien, Sydostasien och Östeuropa är bra exempel på destinationer där man kommer långt med små utgifter.

4. Hög- eller lågsäsong

När vill du resa? Säkerställ att du reser vid en tidpunkt som är lämplig för din destination och dina önskemål. Vill du ha värme och pulserande folkliv kanske högsäsong passar dig bäst. Låt dig dock inte skrämmas av lågsäsong. Då är det billigare, mindre folk och temperaturen är ofta mer behaglig. Tänk också på att även om det regnar mer vissa tider på året, så innebär det inte att det regnar hela dagen alla dagar. Många tycker dessutom att en resa under lågsäsong ger en mer genuin upplevelse, där man kommer närmare lokalbefolkningen. Ett bra exempel på detta är Japan. Den världsberömda körsbärsblomningen gör att många väljer att besöka landet under våren, vilket skapar trängsel, oväsen och bilköer. Vi tycker att en viktig del av en sann Japan-upplevelse är lugn och harmoni och rekommenderar därför resor under hösten i stället.

5.  Rätt förutsättningar

Tänk på att vissa resmål är mer krävande än andra. Om du inte är van vid långa promenader och att gå i trappor är det viktigt att du meddelar din researrangör detta när du bokar resan. Eller titta efter resor som inte innebär så mycket fysisk aktivitet. Är du supertrött hela tiden blir ju resan tyvärr inte så bra som du önskar. Det finns en resa för alla, det handlar bara om att hamna rätt. Glöm inte att informera om eventuella allergier och specialönskemål i god tid innan resan också.

6. Lokal eller svensk guide

Om du bestämt dig för en guidad resa, vill du ha svensktalande guide eller engelsktalande lokalguide? Denna fråga berör så mycket mer än bara språket. En lokal guide kan berätta massor av intressanta detaljer om sitt land och vardagslivet där. En berest och kunnig svensktalande guide står å andra sidan med ett ben i vardera kultur och kan därför göra en mängd intressanta jämförelser med Sverige och andra länder. Våra resor har oftast både svensktalande guide och lokalguide, vilket ger det bästa av två världar! Här berättar vi lite mer om våra guider.