I dag reser vi svenskar oftare och längre än vad vi någonsin tidigare gjort. Världens alla sevärdheter har aldrig varit så tillgängliga som nu, och möjligheterna att förverkliga sin drömresa har aldrig varit större. Men ett större utbud ställer också större krav på dig som konsument.
Att hitta rätt bland alla arrangörer och resmål är inte alltid lätt, även om man är resvan. Genom att dela med oss av tips och vår erfarenhet hoppas vi kunna ge dig lite hjälp på vägen, så att du kan finna just din drömresa.
1. Priset
Kostnaden är naturligtvis en viktig faktor när man bestämmer sig för en resa. Men stirra dig inte blind på priset, kontrollera i stället vad som verkligen ingår i det. Ofta vill företaget bakom en resereklam att du ska fastna för den lockande prislappen. Men det är långt ifrån alltid som det priset är vad du i slutändan faktiskt får betala. Ställ därför frågor och läs det finstilta. Ingår verkligen allt som nämns i reklamen? Kolla också vilka kostnader som tillkommer på plats. Tillkommer kanske kostnad för olika tillvalspaket? Ingår dricks till guider och chaufförer? På en längre resa kan utgifterna för mat och dryck snabbt bli större än man planerat. Är det dessutom så att någon eller några av resans utflykter betalas på plats blir den extra kostnaden snabbt kännbar.
Vid en första anblick kan till exempel våra resor te sig lite dyrare, men tittar man lite närmare så är det för att så gott som allting under resan ingår i priset.
2. Hotellen på resan
Många kollar upp hotellstandarden innan resan, men glömmer kolla var hotellen ligger. Finns det till exempel tunnelbana i närheten? Att kunna gå eller åka kollektivt till restauranger och sevärdheter sparar mycket tid samtidigt som det är bra för miljön.
3. Transport
Om du bokat en rundresa, hur transporterar du dig runt? En två timmar lång flygresa på schemat innebär en betydligt längre restid i praktiken. Man måste ta sig till och från flygplatsen, tid krävs för incheckning och säkerhetskontroller och så vidare. Därför kan en fyra timmars bussresa ofta vara ett bättre val än en två timmars flygning. Dessutom får du se mycket mer från bussen. Men reser du till ett land med dålig infrastruktur blir resonemanget det rakt motsatta. Här kan det vara väl värt att flyga, även en kortare sträcka.
4. Gruppstorlek
Ska du åka på en gruppresa? Kontrollera i så fall hur stora grupper researrangören i fråga har. Det är en väldigt stor skillnad för dig som resenär om gruppen har 35 deltagare eller 20. Incheckningar, på- och avstigningar, toastopp – allt tar längre tid. I en större grupp är det dessutom mycket svårare att se och höra guiden, och risken att man kommer bort från gruppen är större. Vår erfarenhet säger oss att max 20–25 personer är den optimala gruppstorleken.
5. Researrangören
Här kan det vara väl värt att lägga lite extra pengar. Att anlita en inarbetad arrangör är viktigt för att din resa ska fungera som du förväntar dig. En researrangör med kontor på resmålet har till exempel resurser att agera snabbt om något oförutsägbart skulle ske, till skillnad från en arrangör som endast finns på distans. Reser du med en arrangör som har kontor på plats, är du i tryggare händer. Här kan du läsa mer om hur det är att resa med oss.
6. Skräddarsytt eller inte
Skräddarsydda resor blir allt vanligare. Här slipper du anpassa dig efter gruppens alla önskemål och kan i stället skapa en unik resa, helt efter dina önskemål. En vanlig missuppfattning är att det alltid blir mycket dyrare med en skräddarsydd resa. Men detta är en sanning med modifikation. Reser du till exempel till Indien eller något annat land i Sydostasien, kan du oftast skapa din egen resa utan att behöva betala en smärre förmögenhet.