Att resa är fantastiskt på många sätt. Vi skapar minnen för livet, får nya insikter och en bättre förståelse för världen runt omkring oss. Men när vi reser har vi också ett ansvar för hur vi påverkar klimatet och de länder vi besöker. Här är några tips för dig som vill resa hållbart och bidra till en bättre värld!

1. Hjälp djuren genom att undvika detta…

På många turisttäta destinationer utnyttjas djur för människornas nöje. Dessa djur har tyvärr oftast tillfångatagits, är stressade och lider av den onaturliga miljön i fångenskap. Undvik därför att besöka djurparker, tjurfäktning, att rida på elefanter, fotograferas med “vilda” djur eller gå på exempelvis delfinshower. Dokumentera gärna om du ser djur som far illa, och informera den lokala polisen, researrangören eller en lokal djurskyddsorganisation om det finns någon.

2. … och satsa i stället på dessa upplevelser

Att utforska besöksmålets unika djur- och naturliv går att göra på ett sätt som är snällt mot djuren. Du kan till exempel åka på safari med en pålitlig arrangör som värnar om djuren, besöka eller bo på räddnings-och rehabiliteringscenter för att stödja deras verksamhet – eller utforska nationalparker där djuren lever skyddat i sin naturliga miljö. Beundra djuren i deras egen omgivning och stötta organisationer som erbjuder turistupplevelser på djurens och naturens villkor.

3. Välj din reseaktör med omsorg

Som resenär har du stor makt att påverka hur flyg- och resebranschen inverkar på klimatet, miljön och de platser där researrangörer är verksamma. Genom att välja en aktör som jobbar aktivt med klimat- och hållbarhetsfrågor kan du resa med ett godare samvete – samtidigt som du indirekt sätter press på resten av marknaden att följa samma bana som din valda aktör.
Några viktiga riktlinjer att titta efter är om aktören klimatkompenserar för flygresor, hur de arbetar med exempelvis människorättsliga och djurskyddsrelaterade frågor, och om de anlitar lokal personal på destinationerna eller inte.

4. Utforska tågets möjligheter

Ska du resa en kortare sträcka inom Sverige eller Europa, och har inte jättebråttom? Ta tåget, så långt det går! Tågresor är även fantastiska upplevelser i sig, inte bara för att ta dig till en viss destination. Inlandsbanan i Sverige, Transsibiriska järnvägen och Orientexpressen är några välkända och väldigt uppskattade reseupplevelser. Prova också att åka kommunalt på din destination, om det är möjligt! Ibland finns det all anledning att åka taxi, men att använda lokaltrafiken är ofta en krydda som tillför resan ytterligare en dimension.

5. Stötta lokalbefolkningen

Många stora hotell med all-inclusive är utlandsägda, vilket innebär att endast en liten del av deras inkomster går tillbaka till landet. Välj därför lokalägda hotell och restauranger, och titta efter en researrangör som väljer lokalt ägda samarbetspartners. Det fina är att det här brukar bli en win-win situation. Vi på Lotus Travel anlitar till exempel oftast en eller flera lokala guider utöver vår egen guide, vilket gör att våra resenärer får ta del av unika kunskaper – samtidigt som det skapar fler arbetstillfällen på destinationen.

6. Använd färre plastprodukter

Produkter av plast, till exempel flaskor, sugrör och påsar, är ett stort problem i många länder. När de hamnar i naturen (vilket de tyvärr ofta gör) innebär de en hård belastning på miljön. Återanvänd hellre din inköpta plastflaska genom att fylla på vatten från större cisterner, och säg nej till sugrör när du beställer dricka.

Och tänk såklart på att inte slänga ditt skräp i naturen – även om det är ont om papperskorgar där du är.

7. Slösa inte med vatten och el

Många länder har svår vattenbrist, så gör vad du kan för att minimera din förbrukning. Försök till exempel att hålla dina duschar korta och avstå från att använda hotellrummets badkar, om du verkligen inte måste.
Låt även ac:n vara avstängd när du inte är på rummet. Många turister har listat ut att ett vanligt visitkort kan ersätta nyckelkortet, och på så sätt hålla igång strömmen och ac:n tills de kommer hem igen. Men låt bli att överlista systemet och spar på elektriciteten.

8. Shoppa smart

Vill du köpa med dig souvenirer till andra eller något minnesvärt till dig själv? Titta efter lokalt producerat hantverk! Då stödjer du lokalbefolkningen på plats och ger tillbaka till samhället.
En generell rekommendation när det kommer till shopping är också att handla medvetet och inte mer än man faktiskt behöver. Och avstå från att köpa koraller, elfenben, föremål av päls, sköldpaddsskal, fågelägg eller annat som kan tänkas vara en produkt från tjuvjakt eller liknande.