Sådana här spännande möten och resor finns även på närmare håll. Ett jättebra exempel på detta är Georgien, så nära men ändå så okänt. Sedan några år anordnar vi på Lotus Travel resor till detta sagolika land mitt i Kaukasus. Varför ska du då åka till just Georgien? Vad är det du kan uppleva just där och ingen annanstans?


1. Världens äldsta vinkultur

I Georgien har det odlats vin i 8 000 år. Än i dag görs vinerna med en urgammal teknik som används bara just här. Vinet får jäsa i speciella kärl, kvevri, som grävs ner i marken. Detta ger vinerna en alldeles unik smak som naturligtvis upplevs bäst på plats.


Kaukasusbergen i Georgien

2. Naturen i Kaukasusbergen

I det gamla Sovjet kallades Georgien för östblockets Schweiz. Med toppar på över 5 000 m och pittoreska byar och kyrkor utspridda i landskapet är liknelsen inte svår att förstå. Här finns vandringar av alla svårighetsgrader, välj något som passar just dig.


Tbilisi

3. Tbilisi

Tbilisi är en av Europas absolut mest spännande huvudstäder. Här har folk från Europa och Asien mötts sedan urminnes tider, och staden är en riktig kulturell smältdegel där gammalt och nytt möts. Det moderna Georgien är månt om att vara en del av Europa och i den nyare delen av staden för breda avenyer, caféer och operahus tankarna till Rom eller Paris. Samtidigt, bara ett stenkast bort i den gamla stadsdelens trånga gränder, går livet sin gilla gång på ett sätt som inte ändrats mycket under hundratals år. Varför inte beskåda gatulivet från en av alla vinbarer i staden?


Georgisk mat

4. Den georgiska maten

Den nya flugan i Europas och Nordamerikas städer är georgiska restauranger. Med sina ostfyllda bröd, dumplings, grillspett och munvattnande sallader är den stora frågan snarare, hur i all världen har denna gudabenådade mat kunnat hållas hemlig så länge?


Kyrka i Georgien

5. Den georgiska kristendomen med sina vackra kyrkor

I Georgien och grannlandet Armenien kan man uppleva den äldsta kristendomen i världen. Kyrkorna är mycket vackra såväl invändigt som utvändigt och ligger dessutom ofta pittoreskt på en bergstopp mitt i guds sköna natur. Du behöver inte vara religiös för att uppskatta detta ögongodis.


Kazbeg i Georgien

6. Legendariska skådeplatser

De gamla grekerna besökte ofta Georgien och många av de legender vi vuxit upp med utspelade sig just här. Prometheus bringade människorna elden och bestraffades med att kedjas fast vid berget Kazbeg i norra Georgien. Argonauternas jakt på det gyllene skinnet tog dem till Georgien. Här har man nämligen sedan urminnes tider vaskat guld med hjälp av fårskinn, därav namnet.