Hanoi

1. Hanoi

Staden som kanske inte är mest känt för sina sevärdheter utan mer för sitt myllrande folkliv och charmiga gamla kvarter. Längs Hoan Kiem-sjön samlas lokalbefolkningen på morgonen för lite traditionsenlig morgongymnastik. På helgerna när trafiken stängs ner omvandlas området till en gigantisk gågata med ett myllrande folkliv. Gör gärna ett stopp på någon av barerna som har livemusik, det finns garanterat ny musik att upptäcka!


Norra Vietnam landsbygd

2. Landsbygden i norra Vietnam

Lämna de myllrande storstäderna och hitta lugnet utanför de större turiststråken. I norra Vietnam finns fortfarande ganska oupptäckta områden. Bakom de grönskande bergen och vackra risterrasserna gömmer sig en annan del av landet. Här lever minoritetsbefolkningen sina traditionsrika liv under enklare förhållanden. Landskapet varierar stort och ändras från en dal till en annan, de mindre byarna avlöser varandra och på marknaderna samlas de olika minoriteterna i sina färgglada kläder.


Vietnamesisk mat

3. Maten

En av de verkliga höjdpunkterna i landet är maten! Mycket smaker, färska råvaror och stor variation. Klassiska Hanoi-rätten Cha Ca som är grillad fisk med olika smakrika tillbehör, den traditionella soppan Pho och grillrätten med nudlar Bun Cha är några av de kulinariska måsten som finns. Under mjölkbristen i landet uppfanns äggkaffe som är en sötare variant med efterättsinslag, helt klart värt att testa. I hela landet går det att få goda baguetter och spännande restauranger finns att upptäcka i varje stad.


Solnedgång i Phu Quoc

4. Phu Quoc

Vietnams största ö Phu Quoc är en perfekt plats att avsluta sin resa och ladda batterierna. Koppla av på stranden och njut av den vackra solnedgången från en av restaurangerna. I den gamla fiskebyn Duong Dong går det att besöka den lokala marknaden och på kvällen öppnar ”nattmarknaden” med vietnamesisk streetfood. Längs Long Beach finns gott om aktiviteter och det är även enkelt att utforska övriga delar av ön.


Hamn i Hoi An

5. Hoi An

Vår personliga favorit! Denna Unescoskyddade lilla stad i mellersta Vietnam har allt för en härlig semester. I den gamla stadsdelen är husen låga och charmiga, kantade av mysiga uteserveringar och butiker. Shoppingmåsten här är skräddarsydda plagg och färgglada vietnamesiska lampor. Lampaffärerna ligger tätt och på kvällen lyser de upp i regnbågens alla färger. Om man inte gillar god mat och shopping finns det också fina stränder en kort taxiresa utanför staden. Läs mer om Hoi An här.