1. George Town

George Town är den största staden på den charmiga ön Penang i nordvästra Malaysia. Namngiven efter den dåvarande engelske kungen och grundad av brittiska Ostindiska kompaniet är George Town en av Malaysias äldsta städer och sedan 2008 ett världsarv. Den brittiska bosättningen drog tidigt till sig massor av kineser och indier och i dag är Penang och George Town den absolut bästa platsen att uppleva det multikulturella Malaysia. Brittisk kolonialarkitektur, pulserande kinesiska tempel vägg i vägg med hinduistiska helgedomar är bara en bråkdel av vad denna pärla har att erbjuda.


2. Borneos djungler längs Kinabatangan-floden

Möt orangutanger, näsapor, näshornsfåglar och elefanter i ett av världens mest artrika regnskogsområden. Detta är lättillgänglig vildmark. Inga långa ansträngande vandringar behövs, den bästa upplevelsen får man på båtutflykter längs floden. Fina lodger mitt i vildmarken gör Kinabatangan till ett resmål för alla, såväl gammal som ung. En perfekt plats att väcka ett livslångt naturintresse hos familjens yngsta.


3. Paradisstränder

Med tropiska stränder på både väst- och östkusten är Malaysia ett riktigt badparadis. Det är aldrig långt till fina stränder med turkost vatten, så i Malaysia är det lätt att kombinera bad med natur och kultur.


4. Den malaysiska maten

Låt dina smaklökar ge sig ut på ett oförglömligt gastronomiskt äventyr i ett av världens mest spännande matländer. Det är rent i Malaysia, så man kan äta överallt utan att behöva oroa sig. Landets kulturella mångfald avspeglar sig i maten, här kan du äta malaysisk, indisk och kinesisk mat av världsklass – allt på ett och samma ställe!


5. Shopping

En resa till Malaysia är inte fullständig utan lite välgörande shoppingterapi i den moderna myllrande huvudstaden Kuala Lumpur. Staden är ett riktigt shoppingparadis. Här finns allt från färgstarka marknader och basarer till moderna gallerior, och allt är billigare än hemma!


6. Mt Kinabalu – Borneo

Med sina 4 095 m är Mt Kinabalu Malaysias högsta berg. Olika naturtyper allteftersom höjden över havet ökar ger en stor artrikedom. Den speciella naturen här har gett upphov till en mängd unika arter som bara finns här och i dag är Mt Kinabalu National Park ett naturvärldsarv. Köttätande kannrankor och Rafflesia tillhör den exotiska floran här.


7. Malacka

I södra Malaysia ligger världsarvsstaden Malacka. Som enda stad i landet finns här ett välbevarat arv ifrån den allra tidigaste europeiska kolonialismen. Först av alla var portugiserna som kom hit redan i början på 1500-talet. Ruinerna av borgen de byggde finns fortfarande kvar och ännu i dag bor det ättlingar till portugiserna kvar i staden. På 1600-talet kom holländarna och deras röda Stadthuys är i dag landets kanske mest kända byggnad. Malacka var också en av de tidigaste kinesiska bosättningarna i landet, och den kinesisk-malaysiska kulturen här har fått ett alldeles eget namn – Peranakan.


8. Massage & spa

Himmelska massage- och spaupplevelser finns runt varje hörn, man behöver aldrig leta länge. Sköt om dig och må gott utan att tömma plånboken.


9. Dykning

Runt Malaysias långa kuster finns några av världens högst rankade och finaste dykvatten. Kristallklart vatten, färggranna fiskstim, friska korallrev och spännande skeppsvrak lockar dykare från hela världen. Här finns något för såväl nybörjare som expert.


10. Cameron Highlands

Här uppe på det svala höglandet byggde britterna sina Hill Stations för att slippa den tropiska hettan. Stora teodlingar täcker de vackra bergssluttningarna och området är även känt för sina saftiga jordgubbar. På Cameron Highlands finns också en av världens mest tillgängliga molnskogar. Här på hög höjd är krontaket höljt i dimma, därav namnet. Miljön här är ett paradis för mossor, lavar och orkidéer.