Japans snabbtåg Shinkansen

1. Shinkansen

Tåg i Japan är mer än ett transportmedel, det är en livsstil och en förutsättning för den lugna trafiken och den rena luften i de enorma storstadsregionerna. Det finns tågstationer precis överallt, och allt funkar mirakulöst bra. Exempelvis har snabbtågen Shinkansen en genomsnittlig försening på under tio sekunder!


Onsen, varma källor, är en stor del av Japans unika kultur

2. Onsen

Traditionella varmbadhus, onsen, har flera tusen års historia i Japan, och än i dag är det den absolut vanligaste semesterformen bland japaner. Renlighet är något av det viktigaste inom shintoismen. Lär känna nya sidor hos dig själv när du sitter på en låg pall framför en spegel och noggrant skrubbar din lekamen. Efter att du blivit riktigt ren är det dags för själva badet. Ta den lilla handduken du skrubbade dig med alldeles nyss, vik ihop den lite käckt och lägg den på huvudet medan du naken sätter dig ner i ca 40-gradigt helbrägdagörande källvatten och njuter. När du fått nog av badandet är det bara att knyta på dig badrocken och gå vidare ut i loungeavdelningen för att ta en kall öl eller annan dryck. Även till middagen förväntas man komma ledigt klädd i badrock. Att bada onsen är oerhört avslappnande och man sover som ett barn efteråt.


3. Japanskt storstadsliv

De japanska megastäderna. En majoritet av japanerna bor i enorma storstäder. Här kan du få en glimt av det kanske mest genuina japanska vardagslivet. New York, Paris och London kan slänga sig i väggen! Japanska storstäder har behållit småstadens charm. Det är tyst och lugnt och framförallt väldigt rent. Inga sopor och inget klotter här inte. Folk hälsar på varandra och hjälper dem som behöver. Kanske just på grund av denna småskalighet mitt i det enorma så är japanska storstäder väldigt säkra. Det finns nästan ingen brottslighet alls. De allra flesta är väldigt välklädda. Såväl vuxna som barn ger ett väldigt propert intryck. Man går väldigt in för sin personliga modestil, och man behöver inte sitta länge på ett café innan man inser att japanerna inte alls är så enhetliga som vi ofta tror.


4. Cosplay i Harajuku

Lägg en söndag förmiddag på att besöka Harajuku och Cosplay Bridge när du är i Tokyo. Här samlas ungdomar som har som hobby att klä ut sig till kända karaktärer från bland annat filmer, serier och dataspel. Fenomenet, som har sitt ursprung här i Japan, kallas för Cosplay (kort för Costume Play).


5. Sumobrottning

Titta på när sumobrottare tränar. Det finns väl ingen som inte har hört talas om Japans sumobrottare? Men det är inte många som sett dem live. I Tokyo finns det numera ett antal platser där man kan närvara vid sumobrottarnas dagliga träning. Sporten är starkt påverkad av shintoismen och innan själva matchen börjar ska ett antal ceremonier klaras av. Domaren är till och med klädd som en shintopräst. Sumobrottarna är inte bara stora utan också väldigt starka. Det krävs många år av hård träning och speciell kost innan man klarar av att få sin motståndare ur ringen.


6. Japanska spelhallar

Besök en Pachinko Hall och upplev ett Japan som få utlänningar känner till. Japaner älskar att spela, så spelhallar finns precis överallt och de är nästan alltid fulla av folk. De annars så lugna japanerna blir som förbytta när de spelar. Här är ljudnivån hög och lampor i bjärta färger blinkar.


7. Onsen After-ski

Upp emot tio meter snö per år ger förutsättningar för puderskidåkning i världsklass.  Att man sedan dessutom kan avsluta dagen med bad i varma källor gör upplevelsen helt unik. Låter det lockande ska du styra kosan mot de japanska alperna eller Hokkaido.


8. Robotrestauranger

Låt dig serveras av robotar. Unna dig en måltid där alla servitriserna är robotar. Japan är en stor föregångsnation när det gäller robotteknik, även inom restaurangbranchen.


9. Teceremoni

Teet introducerades i Japan av munkar som behövde hålla sig alerta, och än i dag är teceremonin starkt präglad av buddhismen. En smått religiös upplevelse man aldrig glömmer.


10. Varmt kaffe på burk

Blir du plötsligt kaffesugen är det aldrig långt till närmaste automat som säljer kaffe på burk. Trycker du på en blå knapp så får du iskaffe, trycker du däremot på en röd knapp så får du varmt kaffe på burk.