Kinesiska muren, världens största byggnadsverk

1. Kinesiska muren – Kina

Kinesiska muren är historiens största byggnadsverk. Muren, som är drygt 21 000 km lång, började byggas redan 500 f.Kr. och tog 1 800 år att färdigställa. Ingen Kinaresa – eller bucket list – är komplett utan ett besök på detta mästerverk.


Taj Mahal i Indien, ett av världens sju underverk

2. Taj Mahal – Indien

Som ett av världens sju underverk är ”The Taj” ett måste för de allra flesta. Ingenstans är Mogularkitekturen vackrare än här. Blandningen av persiskt och indiskt ger upphov till något alldeles fantastiskt underbart. Ställd inför detta fulländade monument och dess kärleksbudskap glömmer många resenärer både tid och rum.


Munkar i Laos huvudstad Luang Prabang

3. Luang Prabang – Laos

Luang Prabang var en gång kunglig huvudstad och finns uppsatt på Unescos världsarvslista. Atmosfären är härlig och husen har en unik mix av traditionell laotisk och fransk kolonialarkitektur. Här finns många mysiga caféer, bagerier och restauranger utmed Mekongflodens strand. Vi rekommenderar att du går upp tidigt, när staden väcks till liv av trummorna som inleder munkarnas morgonrunda. Då får du se när folket skänker dem ris, en minnesvärd upplevelse.


Onsen i Japan, bad i varma källor

4. Onsen (varmbad) – Japan

Traditionella varmbadhus, onsen, har flera tusen års historia i Japan, och är än i dag den vanligaste semesterformen bland japaner. Lär känna nya sidor hos dig själv när du sitter på en låg pall framför en spegel och noggrant skrubbar din lekamen. Efter att du blivit riktigt ren glider du naken ner i ca 40-gradigt helbrägdagörande källvatten och njuter.


Hamn och båtar i Hoi An, Vietnam

5. Hoi An – Vietnam

Denna Unescoskyddade lilla stad i mellersta Vietnam har allt för en härlig semester. I den gamla stadsdelen är husen låga och charmiga, kantade av mysiga uteserveringar och butiker. Affärer med färgglada vietnamesiska lampor ligger tätt och på kvällen lyser de upp i regnbågens alla färger.


Angkor Wat i Kambodja

6. Angkor Wat – Kambodja

Mitt i Kambodjas norra djungler ligger ruinstaden Angkor, landets andliga och kulturella hjärta, som består av över hundra olika tempel. Det viktigast templet är Angkor Wat, Kambodjas nationalsymbol. Tempelkomplexet från 1300-talet är tillägnat hinduismens gud Vishnu. Avsluta dagen på muren som omgärdar vallgraven runt Angkor Wat och se solen sänka sig över templen.


 

 

 

 

 

 

En man ror längs floden Ganges i Indien

7. Gangesfloden i Varanasi – Indien

Varanasi är en av världens äldsta städer. Hit kommer miljontals pilgrimer varje år för att rena sig i Gangesfloden, hinduernas allra heligaste flod. Buddha höll sin första predikan här år 528 f.Kr, och enligt hinduistisk tradition var det här Shiva mötte sin Parvati och på så sätt startade hela skapelsen. Pilgrimer och likbål anländer till stränderna i en strid ström dygnet runt. En båttur här glömmer man aldrig!


Näsapa på Borneo

8. Borneos djungler – Malaysia

Möt orangutanger, näsapor, näshornsfåglar och elefanter i ett av världens mest artrika regnskogsområden. Den bästa upplevelsen får man på båtutflykter längs Kinabatanganfloden. Fina lodger mitt i vildmarken gör Kinabatangan till ett resmål för alla, såväl gammal som ung.


Paradisstränder på Maldiverna

9. Paradisstränderna på Maldiverna

Öriket Maldiverna lockar med palmkantade stränder, kristallklart vatten och fantastiska hotellupplevelser. Här väntar inte mindre än 26 atoller och 1 192 öar, utspridda i Indiska oceanen. Upplev det färgstarka livet under vattenytan på en snorkeltur, lär dig vindsurfa och njut av sköna spabehandlingar.


Förbjudna staden i Peking, Kina

10. Förbjudna staden – Kina

Förbjudna staden i hjärtat av Peking är världens största kejserliga palats. Palatset byggdes under Ming-dynastin och stod färdigt 1421. Under närmare 500 år har 24 kejsare härskat härifrån. I november 1924 kördes den siste kejsaren Pu Yi ut från palatset och den 10 oktober 1925 öppnades det formellt som museum.