Inför resan till Vietnam

Huvudstad

Hanoi

Folkmängd

Ca 95 miljoner

Språk

Vietnamesiska

Valuta

Vietnamesiska dong (VND)

Tid

+6 timmar (+5 timmar under sommaren)

Religion

Buddhism, ofta med inslag av konfucianism och daoism
Resor till Vietnam

Pass och visum

Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum i förväg för vistelser upp till 45 dagar. Vänligen kontakta Vietnams ambassad gällande regler för andra nationaliteter.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Vietnam, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall och även malariatabletter och japansk B-encefalit rekommenderas ibland av vaccinationscentral. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret är +84.

Svenska mobilabonnemang brukar fungera bra i Vietnam. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till Internet finns på hotellen i de större städerna samt på Internetkaféer.

Bästa reseperiod

Då Vietnam är ett avlångt land är väderförhållandena varierande beroende på var i landet man befinner sig. I norra Vietnam är bäst period oktober – april. I mellersta delen av landet är februari – juni bäst (regn september – februari). I södra delen är det alltid varmt och fuktigt. Bäst period är december – mars, mer regn maj – november.

Dricks

Dricks är en stor del av lönen i Sydostasien, många inom turistbranschen förväntar sig därför dricks. På de flesta av våra resor till Vietnam ingår det i resans pris, se respektive resa för mer information. På Vietnamresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Valuta

Valutan, som heter dong (VND), är en svag valuta.

Valutan kan köpas i Sverige så ta gärna med vietnamesiska dong för de första dagarna. Resterande reskassa helst i US-dollar, gärna i stora valörer då de kan ge bättre kurs vid växling på plats. Euro är också möjligt att växla på plats, tänk dock på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong, så ta inte ut eller växla för mycket pengar. US-dollar accepteras ibland som betalning på plats.

Korbetalningar går att göra på de flesta hotell och finare butiker, men på marknader är det kontanter som gäller. Bankomatuttag kan göras med de flesta internationella kontokort, tillgängligheten är dock ibland begränsad.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Elektricitet

Vietnam har 110 och 220 volts spänning. I många fall är eluttagen som de svenska men undantag kan förekomma, så ta gärna med en egen adapter.

Väder och klimat i Vietnam

I Vietnam råder tropiskt monsunklimat med stora temperaturskillnader mellan nord och syd, vilket gör att det nästan alltid är bra klimat någonstans i landet. I norr har man fyra årstider. Regntiden pågår från mitten av maj till mitten av september med mycket nederbörd och höga temperaturer. Kusten i norr kan drabbas av tropiska stormar från augusti till december. Höst och vår är klimatet behagligt, medan vintern kan vara lite sval med duggregn och frost uppe i bergen.

Södra Vietnam (söder om Danang) har bara två årstider, den torra och den regniga. Regnsäsongen, som sträcker sig från maj till början av november, för med sig korta häftiga regn, framförallt under eftermiddagarna. Torrperioden sträcker sig från december till april. Februari, mars och april är varma och fuktiga.