Inför resan till Transsylvanien

Huvudstad

Bukarest

Folkmängd

Ca 7 miljoner i Transsylvanien, ca 20 miljoner totalt i Rumänien

Språk

Rumänska

Valuta

Rumänsk lei (RON)

Tid

+1 timme

Religion

Rumänsk-ortodox
Resor till Transsylvanien

Pass

Rumänien är med i EU sedan 2007, men de är inte med i Schengensamarbetet så vid inresa krävs giltigt pass. Passet måste vara giltigt minst 3 månader efter hemkomstdatum, vi rekommenderar dock 6 månader. Svenskt körkort eller svenskt id-kort är inte en giltig handling i Rumänien. För andra nationaliteter, hör med Rumäniens ambassad.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa i Rumänien, men man bör alltid se över sitt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din Transsylvanienresa.

Telefon och internet

Landsnumret till Rumänien är +40.

Svenska mobilabonnemang fungerar generellt bra. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Tillgång till Internet och WiFi finns på många hotell.

Bästa reseperiod

De bästa årstiderna att besöka Transsylvanien är under vår och höst.

Dricks

På de flesta av våra resor till Transsylvanien ingår dricks i resans pris, se respektive resa för mer information. På resor där det inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge.

Valuta

I Rumänien kallas valutan lei (RON).

Enklast är att ta ut rumänska lei i uttagsautomater på plats, alternativt växla till lokal valuta på hotellet. Alla hotell tar inte emot svenska kronor så ta därför med Euro vid valutaväxling. Svenska kronor går att växla på bank. Överblivna lei växlar man lättast tillbaka till Euro på flygplatsen, tyvärr ofta till sämre växelkurs. Ta därför inte ut mycket mer pengar än vad du tror att du behöver. Det är fortfarande vanligt med kontant betalning i mindre butiker, men hotell, restauranger, varuhus och större butiker tar ofta emot kortbetalningar. Vid resor med taxi gäller endast kontant betalning.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Elektricitet

Rumänien har 220 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige. Adapter behövs ej.

Väder och klimat i Transsylvanien

Rumänien har fyra årstider och ett behagligt klimat med måttlig nederbörd. Klimatet är kontinentalt tempererat med varma somrar och kalla vintrar. Bästa tid att besöka Transsylvanien är april–oktober då temperaturen ligger på 15–25 grader. Temperaturen kan stiga upp mot 40 grader när det är som varmast, vanligast i Bukarest. Som kallast -25 -30 grader på vintern. Transsylvanien har ett mildare klimat än huvudstaden Bukarest. Var redo för klimatskillnaderna och plötsliga väderomslag i bergen.