Inför resan till Thailand

Huvudstad

Bangkok

Folkmängd

Ca 68 miljoner

Språk

Thai

Valuta

Thailändsk baht (THB)

Tid

+6 timmar (5 timmar under sommaren)

Religion

Buddism
Resor till Thailand

Pass och visum

För svenska medborgare behövs inget visum för inresa till Thailand, om man stannar mindre än 30 dagar i landet. För ickesvenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader före hemresa.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Thailand, men se gärna över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Thailand.

Telefon och internet

Landsnumret är +66.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Thailand har 220 volts spänning. Kontakterna har två platta stift, men på de flesta ställen går det ändå att använda uttagen till våra svenska kontakter. En adapter kan alltså behövas i vissa fall.

Bästa reseperiod

Mellan november och mars är vädret som bäst, men det är ett avlångt land så det kan variera beroende på var i landet man befinner sig.

Väder och klimat

Thailand har ett subtropiskt klimat som styrs av monsuner. Klimatet varierar från norr till söder och öst till väst. Man kan säga att landet har tre årstider; den svala, den varma och den regniga. Den svala perioden sträcker sig normalt mellan november och februari och denna räknas ofta som den mest behagliga perioden att vistas i landet. Den varma årstiden varar normalt mellan mars och maj, då förekommer inte mycket regn och det är höga temperaturer i hela landet. Den regniga perioden varar mellan juni och oktober. Det är då vanligt med monsuner med kraftig nederbörd och stark blåst, som ofta orsakar översvämningar.

Valuta

Valutan i Thailand är thailändsk baht (THB).

Kortbetalningar fungerar bra i Thailand, tänk dock på att din bank kan ta ut en kostnad per kortköp. Uttagsautomater finns det oftast gott om i de större städerna, men i mindre orter är det mer begränsat. Tänk på att vissa banker har en s.k. regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan. Att växla pengar i Thailand är inga problem, det finns växlingskontor lite varstans.

Dricks

I Thailand är det vanligt att man som turist lämnar dricks, men hur mycket beror såklart på hur nöjd man är med den service man fått. Åker man tuk-tuk avtalar man om priset innan man åker, så där förväntas ingen dricks.