Inför resan till Taiwan

Huvudstad

Taipei

Folkmängd

Ca 24 miljoner

Språk

Mandarin och den lokala dialekten taiwanesiska. Det är vanligt att kunna lite engelska, speciellt i städerna.

Valuta

Taiwanesisk dollar (TWD)

Tid

+7 timmar (+6 timmar under sommaren)

Religion

Buddism, men även daoism (taoism), konfucianism och kristendom.
Resor till Taiwan

Pass och visum

Svenska medborgare kan vistas i Taiwan upp till 90 dagar utan visum. Observera att passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemresa.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Taiwan, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Twinrix som skyddar mot hepatit A och B rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Japansk B-encefalit är en allvarlig men ovanlig sjukdom som sprids av myggor som finns bland svin. Vaccination brukar bara rekommenderas vid vistelse på landsbygden en längre tid (över tre veckor). Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret är +886.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgången till internet är mycket god. Hotell, restauranger och caféer har vanligtvis wifi. Alla tunnelbanestationer i Taipei har gratis wifi.

Elektricitet

110 volts spänning. Adapter behövs.

Bästa reseperiod

Allra bäst i november – december, mars – april (börjar regna i slutet av april). Undvik tyfonsäsongen juni – september.

Väder och klimat

Taiwan har subtropiskt klimat i norr och tropiskt klimat i söder och årsmedeltemperaturen skiljer flera grader från norr till söder. Hela landet har dock milda vintrar och varma, fuktiga somrar med en hel del nederbörd från juni – augusti. Mellan juli och oktober kan det förekomma tyfoner, främst i landets sydvästra delar. Den bästa tiden att besöka Taiwan är oktober till mars, men eftersom nederbörden ofta kommer i korta, kraftiga skurar går det bra att besöka landet även under sommarmånaderna. Under vintermånaderna har den södra delen av ön ofta ett väldigt behagligt klimat med dagstemperaturer på 20-25 grader. I Taipei och norra Taiwan är vintertemperaturerna något kallare och variationerna är större. För oss nordbor är det ett väldigt behagligt klimat att röra sig i.

Valuta

Den Taiwanesiska dollarn går att växla till sig innan avresa, men många väljer att ta ut kontanter med hjälp av bankomatkortet på plats, och då gärna redan på flygplatsen vid ankomst. De flesta hotell och restauranger accepterar VISA och Mastercard och i större städer finns gott om bankomater för kontantuttag. Taiwanesiska städer är väldigt moderna. Trots detta används kontanter mycket oftare än vi är vana med här hemma i Sverige. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Taiwan är det relativt ovanligt att ge dricks i vardagslivet. På restauranger betalar man det som står på notan, och detsamma gäller när man tar en taxi. Som turist förväntas man dock ge dricks till guider, chaufförer, bagagehantering på hotell etc. På spa och frisersalonger är det kutym att ge ca. 10-15% i dricks. Små presenter är väldigt uppskattade. Ta gärna med något typiskt svenskt att ge till personer du kommit nära.