Inför resan till Sydkorea

Huvudstad

Seoul

Folkmängd

Ca 52 miljoner

Språk

Koreanska

Valuta

Sydkoreanska won (KRW)

Tid

+8 timmar (+7 timmar under sommaren)

Religion

Kristendom och buddhism
Resor till Sydkorea

Pass och visum

Svenska medborgare är viseringsfria i Sydkorea, för vistelser kortare än 90 dagar. Från den 1 april 2023 så är svenska medborgare temporärt undantagna från att ansöka om K-ETA (elektroniskt visum) till och med den 31 december 2024. Vi rekommenderar att ditt pass är giltigt minst sex månader efter hemresa.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Sydkorea, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Twinrix som skyddar mot hepatit A och B rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Japansk B-encefalit är en allvarlig men ovanlig sjukdom som sprids av myggor som finns bland svin. Vaccination brukar bara rekommenderas vid vistelse på landsbygden en längre tid (över tre veckor). Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret är +82. I Europa använder vi GSM-nätverk. I USA, Japan och Sydkorea använder man istället CDMA. Länge var det därför omöjligt att använda svenska mobiler i Sydkorea. Nuförtiden klarar många svenska telefoner av CDMA och svenska operatörer erbjuder roaming i Sydkorea. Kontrollera i god tid innan avresa vad som gäller för just din mobiltelefon och din operatör. Tänk också på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Det går också att hyra en lokal mobiltelefon på flygplatsen vid ankomst. Tillgången på wifi är mycket god och nätverken är snabba. Det är därför inga problem att använda Facetime, Whatsapp etc. och på så sätt hålla kontakten med dem där hemma.

Bästa reseperiod

Vår (mars – maj), september och höst (oktober – november). Har lika fin körsbärsblomning och färgsprakande höstlöv som Japan.

Elektricitet

220 volts spänning. Adapter behövs inte.

Väder och klimat

Sydkorea har inlandsklimat, vilket innebär kalla och torra vintrar och varma, fuktiga somrar. På vintern är temperaturen många gånger under 0 och det förekommer snö, framför allt i bergsområdena längs östkusten. Bäst tid att besöka Sydkorea är under våra vårmånader, april – juni, samt under hösten september – november, men landet går att besöka året om.

Valuta

Sydkoreas valuta won går att växla till sig innan avresa, men många väljer att ta ut kontanter med hjälp av bankomatkortet på plats, och då gärna redan på flygplatsen vid ankomst. De flesta hotell och restauranger accepterar VISA och Mastercard och i större städer finns gott om bankomater för kontantuttag, dock är det inte alla automater som accepterar utländska bankomatkort. På landsbygden kan det vara bra att ta med sig lite kontanter. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Sydkorea är det relativt ovanligt att ge dricks i vardagslivet. På restauranger betalar man det som står på notan, och detsamma gäller när man tar en taxi. Som turist förväntas man dock ge dricks till guider, chaufförer, bagagehantering på hotell etc. På spa och frisersalonger är det kutym att ge ca. 10-15% i dricks. Små presenter är väldigt uppskattade. Ta gärna med något typiskt svenskt att ge till personer du kommit nära.