Inför resan till Sydafrika

Huvudstad

Pretoria, Kapstaden och Bloemfontein

Folkmängd

Ca 53 miljoner

Språk

Engelska, afrikaans och nio bantuspråk

Valuta

Rand (ZAR)

Tid

+1 timme

Religion

Kristendom
Resor till Sydafrika

Pass och visum

Svenska medborgare behöver för vistelser upp till 90 dagar inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. För övriga nationaliteter, kontakta Sydafrikas ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och bör helst vara giltigt minst sex månader efter hemkomst. Många länder kräver att passet ska ha en giltighetstid på minst sex månader, men i nuläget gäller och har gällt en tid att passet ska vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika. Vi rekommenderar dock att passet är giltigt i minst sex månader efter hemkomst, då bestämmelser kan ändras med kort varsel.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Sydafrika, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Gula febern-vaccination krävs om du nyligen besökt andra länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du reser direkt från Sverige. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré och malariatabletter rekommenderas i vissa fall. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Sydafrika.

Telefon och internet

Landsnumret till Sydafrika är +27.

Svenska mobiltelefoner och SIM-kort fungerar vanligtvis bra i Sydafrika, med undantag för vissa områden på landsbygden. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Wifi är allt vanligare och många kaféer och restauranger i Kapstaden erbjuder gratis trådlöst bredband.

Bästa reseperiod

Sydafrika kan man resa till året om, men bäst möjlighet för att se storvilt har man mellan maj och oktober. November – februari är något regnigare, men bästa period för fågelskådning.

Valuta

Sydafrikansk rand (ZAR) används som valuta i Sydafrika.

Valutan går att växla till sig hemma i Sverige. De vanligaste korten som används i Sydafrika är MasterCard och VISA och det är oftast inga problem att betala med kort på de flesta restaurangerna och i butiker, men man bör vara uppmärksam för att minska risken för kopiering s.k. skimming som är vanligt förekommande.

Uttagsautomater finns i de flesta städerna. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Lönerna inom turism- och servicebranschen är väldigt låga och det förutsätts att man ger dricks till lokalguider, safariguider, hotellpersonal, chaufförer och bagagebärare. På restauranger ges dricks efter service, vanligtvis 10-15%. På de flesta av våra resor till Sydafrika ingår dricks i resans pris, se respektive resa för mer information. På Sydafrikaresor där det inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Elektricitet

Precis som i Sverige har Sydafrika 220/230 volt och 50 Hz, men eluttagen ser annorlunda ut så en adapter krävs.

Väder och klimat i Sydafrika

Klimatet i Sydafrika skiftar väldigt mycket då landet är så pass stort. Landet är för det mesta subtropiskt, men med stora regionala variationer. I Johannesburg med omnejd ger klimatet behagliga temperaturer med en högsta medeltemperatur i januari på 29 grader (lägsta 17 grader). I Kapstaden har man ett behagligt Medelhavsklimat på somrarna med en genomsnittlig högsta temperatur på 26 grader i januari (lägsta 16 grader).