Inför resan till Sri Lanka

Huvudstad

Colombo

Folkmängd

ca 21,6 miljoner

Språk

Singalesiska och tamil

Valuta

Lankesiska rupies (LKR)

Tid

+4,5 timmar (+3,5 timmar under sommaren)

Religion

Buddhism, hinduism, islam
Resor till Sri Lanka

Pass och visum

För att resa till Sri Lanka krävs visum för svenska medborgare, som ansöks elektroniskt. Mer information om visum fås vid bokning. För andra nationaliteter, kontakta Sri Lankas ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Sri Lanka, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall och även malariatabletter och japansk B-encefalit rekommenderas ibland av vaccinationscentral. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret till Sri Lanka är +94.

Svenska mobilabonnemang brukar fungera relativt bra på Sri Lanka. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till Internet finns på de flesta hotell samt på Internetkaféer.

Bästa reseperiod

Hela året. I söder, västkusten och i bergen: december – mars. Längs östkusten och i norr: april/maj – september. Den allra bästa perioden att se djur: februari – april.

Elektricitet

Sri Lanka har 230 volts spänning. I många fall är eluttagen som de svenska men undantag kan förekomma, så ta med en egen adapter.

Valuta

På Sri Lanka heter valutan lankesiska rupies (LKR).

Det råder in- och utförselbegränsning på 20000 LKR. Vi rekommenderar att ta med US-dollar eller Euro att växla på plats. US-dollar i små valörer kan även användas som betalningsmedel på vissa platser. På Sri Lankas internationella flygplats tar man endast emot US-dollar.

Kort accepteras som betalningsmedel, speciellt på hotell och finare butiker, men på marknader och liknande är det kontanter som gäller. Det går att göra valutauttag i uttagsautomater med de flesta internationella kontokort, dock är tillgängligheten ibland begränsad.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Dricks är en stor del av lönen i Sydostasien, många inom turistbranschen förväntar sig därför dricks. På de flesta av våra Sri Lankaresor ingår det i resans pris, se respektive resa för mer information. På resor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Väder och klimat i Sri Lanka

Sri Lanka har ett tropiskt monsunklimat med sydväst-monsunen som blåser i de södra och västra delarna maj – augusti och nordost-monsunen i de norra och östra delarna oktober – januari. Medeltemperaturen är ca 25 grader, vilket innebär dagstemperaturer upp mot 28-30 grader. I det centrala höglandet är det dock lite kallare, ca 15-20 grader. Till Sri Lanka kan man åka året om eftersom det alltid är bra klimat någonstans på ön, men bäst tid är under vintermånaderna (november – mars).