Inför resan till Norge

Huvudstad

Oslo

Folkmängd

5 374 807 (2020)

Språk

Norska i form av bokmål eller nynorsk. Många kan tala och förstå svenska.

Valuta

Norska kronor, NOK

Tid

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Norge.

Religion

Kristendom. Ca 70 % av invånarna är medlemmar i den norska evangelisk-lutherska kyrkan.
Resor till Norge

Pass och visum

Nordiska medborgare behöver inget pass eller visum för inresa till Norge. Du måste dock kunna legitimera dig, så ta med nationellt ID-kort eller körkort på resan. För icke-nordiska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Norge. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Norge.

Telefon och internet

Landsnumret är +47.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Norge har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

Tack vare Golfströmmen är klimatet i Norge betydligt mildare än andra länder på samma breddgrad. Det blir som kallast i inlandet och i norra delen av landet. Klimatet varierar mycket i olika delar av landet men generellt sett är det kalla vintrar med mycket snö och varma, torra somrar i inlandet. Vid kusten är det däremot ganska milda vintrar och lite svalare somrar. Vädret kan variera snabbt så det är bra att klä sig i lager, så kan man snabbt anpassa klädseln efter temperaturen.

Valuta

Valutan i Norge heter Norsk krona och förkortas NOK.

Det går bra att betala med kort i Norge, samt att ta ut pengar i bankomat. I Norge fungerar det mesta på samma sätt som vi är vana vid i Sverige, men det kan ändå vara bra att ha lite kontanter med sig. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Liksom i övriga Norden förväntas man inte ge dricks, då allt ingår i räkningen. Naturligtvis är det alltid uppskattat om man lägger lite extra om man är nöjd med servicen.