Inför resan till Nepal

Huvudstad

Katmandu

Folkmängd

ca 30 miljoner

Språk

Nepali

Valuta

Nepalesisk rupie (NPR)

Tid

+4,45 timmar (+3,45 timmar under sommaren)

Religion

Hinduism
Resor till Resa till Nepal

Pass och visum

Visum krävs till Nepal för svenska medborgare och det utfärdas på plats vid ankomst till Katmandu. För visumet krävs ett nytaget passfoto i färg, taget hos en fotograf eller i en fotoautomat. Mer information om visumet fås vid bokning. För andra nationaliteter kontakta Nepals ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Nepal, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Har man nyligen vistats i ett land med gula febern krävs giltigt intyg om vaccination mot denna sjukdom. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Nepal.

Elektricitet

Nepal har 220 volts spänning, men eluttagen är inte standardiserade och därför kan det förekomma olika sorters eluttag. En adapter är ett måste att ta med. Man ska inte heller räkna med att el finns dygnet runt, planerade strömavbrott och överbelastning är något som tillhör vardagen även i de större städerna. Ett tips är att ta med ficklampa.

Övrigt

Det är stor höjdskillnad i Nepal och man ska för att undvika höjdsjuka försöka låta bli alltför snabba stigningar. Städerna Katmandu och Pokhara ligger mellan 800 och 1700 meters höjd och där påverkas man normalt sett inte av höjden.

Bästa reseperiod

Det är stora skillnader vädermässigt mellan hög- och lågland. Hikingsäsongen är oktober – november samt mars-maj. Våren är bäst om du vill se vilda djur och blommor.

Telefon och internet

Landsnumret till Nepal är +997.

Svenska mobilabonnemang brukar fungera relativt bra i de större städerna. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Tillgång till Internet brukar finnas på hotellen.

Valuta

Den nepalesiska valutan heter nepalesisk rupie (NPR).

Det går i dagsläget inte att växla till nepalesisk valuta hemma i Sverige, så ta med US-dollar i småsedlar och växla på plats. På vissa ställen kan man även betala med indiska rupier (INR). Det finns uttagsautomater i större städer men vissa av dem tar inte emot internationella kort så det bästa är att ta med kontanter.

Dricks

Dricks är inte så vanligt i Nepal men börjar bli mer förekommande. Det är inte ovanligt med dricks på finare restauranger och bärare på vandringar förväntar sig dricks. Taxichaufförer och riksha-förare förväntar sig inte dricks och man förhandlar oftast om priset innan transporten. På de flesta av våra resor till Nepal ingår dricks i resans pris, se respektive resa för mer information. På Nepalresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Väder och klimat i Nepal

Nepal har bara två årstider, en torrperiod och en regnperiod. Torrperioden, som varar mellan oktober till maj, är bäst tid att besöka Nepal. Under torrperioden är det kallast i december och januari och temperaturerna kan i Katmandu sjunka ner mot nollstrecket. Tiden innan monsunperioden under maj och juni brukar vara varmast och då ligger temperaturen runt 30 grader i Katmandu. Juli till september regnar det mest och då är det få turister som besöker landet.