Inför resan till Montenegro

Huvudstad

Podgorica

Folkmängd

Ca 625 000

Språk

Montenegrinska

Valuta

Euro (EUR)

Tid

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Montenegro.

Religion

Kristendom (främst ortodoxt kristna)
Resor till Montenegro

Pass och visum

Montenegro tillhör inte Schengen-området och för att resa in i landet (som svensk medborgare) krävs giltigt pass. Visum för svenska medborgare behövs inte, man får stanna i Montenegro i 90 dagar. För övriga nationaliteter, kontakta Montenegros ambassad. Registrering på vistelsen krävs enligt montenegrinsk lag, detta brukar skötas via hotellen. Passets giltighetstid måste överstiga vistelsetiden i Montenegro med 90 dagar.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Montenegro, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Även vaccination mot Hepatit A och B brukar rekommenderas. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Montenegro.

Telefon och internet

Landsnumret är +382.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Bästa reseperiod

Mellan maj och september är vädret som bäst, men högsäsongen med flest besökare är mellan juli och september.

Elektricitet

Montenegro har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

I Montenegro råder medelhavsklimat vid kusten, med torra och varma somrar och milda vintrar. I de bergiga områdena är temperaturerna lägre. Då landet har en stor variation i landskap, klimat, jordmån och höjdskillnader har de en av Europas största biologiska mångfalder.

Valuta

I Montenegro använder man Euro (EUR), trots att landet inte är medlem i EU.
Möjligheterna att betala med kort är relativt goda, men se till att även ha lite kontanter till hands då vissa mindre butiker och restauranger inte tar emot kortbetalning. Det finns gott om bankomater i de större städerna, men utanför kan det vara svårare. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 10-15 % i dricks vid restaurangbesök och cirka 10 % vid taxiresor.