Inför resan till Mongoliet

Huvudstad

Ulaanbaatar

Folkmängd

Ca 3 miljoner

Språk

Mongoliska

Valuta

Tögrög (MNT)

Tid

+7 timmar (+6 timmar under sommaren)

Religion

Georgisk-ortodoxa
Resor till Mongoliet

Pass och visum

Sedan 1 januari 2016 krävs visum till Mongoliet för svenska medborgare. För andra nationaliteter, vänligen kontakta Mongoliets ambassad. Information om visum fås vid bokning.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Mongoliet, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Mongoliet.

Telefon och internet

Landsnumret till Mongoliet är +976.

Svenska mobilabonnemang brukar fungera relativt bra i Ulan Bator och i en del andra större städer, men räkna med att det inte fungerar alls på landsbygden.

Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till Internet finns på vissa hotell samt på Internetkaféer i Ulan Bator.

Bästa reseperiod

Bäst period är juni – augusti, men även vår och höst är bra rent vädermässigt.

Valuta

I Mongoliet heter valutan tögrög (MNT).

Det går inte att växla till sig tögrög i Sverige. Vi rekommenderar att ta med sig nya US-dollar i att växla på plats. Euro går också att växla på plats, men US-dollar är mer tillförlitligt.

I Mongoliet är det fortfarande vanligast med kontant betalning, men kortbetalning kan accepteras i enstaka varuhus, hotell och restauranger. Uttagsautomater blir alltmer vanligt i städer. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Mongoliet är det inte så vanligt med dricks på t.ex. restauranger eller taxi. Däremot förväntar sig lokalguide och chaufför dricks, eftersom det är en del av deras lön. Ibland ingår dricks till guide och chaufför i resan till Mongoliet, se respektive Mongolietresa för mer information. På resor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Elektricitet

Mongoliet har 220 volts spänning. Adapter behövs ej.

Väder och klimat i Mongoliet

Det är stora skillnader på klimatet i Mongliet. På sommaren kan temperaturen nå upp mot +35 grader medan det på vintern kan bli -40 grader. Landet har ett kontinentalt klimat med kalla och långa vintrar och korta somrar, då också den mesta nederbörden faller. Mest regnar det i norr och minst i söder där Gobiöknen ligger. Mongoliet har ca 200-250 soldagar på ett år.