Inför resan till Malaysia

Huvudstad

Kuala Lumpur

Folkmängd

ca 31 miljoner

Språk

Malajiska

Valuta

Ringgit (MYR)

Tid

+7 timmar (+6 timmar under sommaren)

Religion

Islam
Resor till Resa till Malaysia & Borneo

Pass och visum

Visum för svenska medborgare behövs inte, man får stanna i Malaysia i 90 dagar utan visum. För övriga nationaliteter, kontakta Malaysias ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Malaysia, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Gula febern-vaccination krävs om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du reser direkt från Sverige. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret till Malaysia är +60.

Svenska mobilabonnemang brukar fungera bra i Malaysia. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till Internet finns på hotellen i de större städerna samt på Internetkaféer.

Bästa reseperiod

Malaysia är ett resmål som går att besöka året runt, det gäller bara att välja rätt del av landet. På Malackahalvöns östkust är vädret mest gynnsamt under vår sommarperiod, det vill säga maj – augusti. På västkusten är det bättre under vår vinterperiod (december – mars). Borneo kan man besöka året runt, men minst mängd regn faller mellan mars – september.

Elektricitet

Malaysia har 220 volts spänning. Eluttagen är av brittisk typ så i regel krävs en universaladapter.

Valuta

Den malaysiska valutan heter ringgit (MYR).

Valutan kan köpas i Sverige så ta gärna med malaysiska ringgit för de första dagarna. US-dollar och Euro går bra att växla på plats.

Korbetalningar går att göra på de flesta hotell och butiker, men på marknader är det kontanter som gäller. Uttag kan göras med de flesta internationella kontokort, tillgängligheten är dock ibland begränsad på vissa destinationer.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Dricks är en stor del av lönen i Sydostasien, många inom turistbranschen förväntar sig därför dricks. På de flesta av våra resor till Malaysia ingår det i resans pris, se respektive resa för mer information. På Malaysiaresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Väder och klimat i Malaysia

Malaysia ligger strax norr om ekvatorn och har ett tropiskt klimat med varmt och fuktigt väder året om. Malackahalvöns östkust har regnperiod från november till januari. På västkusten faller mest nederbörd mellan september och december, och på Sabah och Sarawak mellan oktober och februari. Under dessa perioder förekommer i regel korta skurar. Dygnsmedeltemperaturen i Kuala Lumpur och i Sabah på Borneo ligger på 26-28 grader året om.