Inför resan till Laos

Huvudstad

Vientiane

Folkmängd

ca 7 miljoner

Språk

Lao

Valuta

Kip (LAK)

Tid

+6 timmar (+5 timmar under sommaren)

Religion

Buddism
Resor till Laos

Pass och visum

För svenska medborgare krävs visum för inresa till Laos. Visumet ordnas på plats vid ankomsten, 32 USD i kontanter per person samt två nytagna passfoton i färg krävs. För andra nationaliteter hör med Laos ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Laos, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall och även malariatabletter och japansk B-encefalit rekommenderas ibland av vaccinationscentral. Ta gärna med myggmedel då myggor är vanligt förekommande. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Valuta

Laos valuta heter Kip (LAK).

Valutan är inte konvertibel och kan därför inte köpas i Sverige innan resan. Växlingskontoren i Luang Prabang växlar bl.a. US-dollar och Euro, men det går även bra att betala med thailändska Baht och US-dollar i Laos.

Bästa reseperiod

Vädermässigt är bästa perioden november – mars.

Telefon och internet

Laos landsnummer är +856.

I Laos brukar GSM-nätet inte fungera så bra, hör med din mobiloperatör ifall mobilen går att använda. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Tillgång till Internet finns på hotellen i de större städerna. Internetkaféer förekommer bara i de större städerna.

Dricks

Dricks är en stor del av lönen i Sydostasien, många inom turistbranschen förväntar sig därför dricks. På de flesta av våra resor till Laos ingår det i resans pris, se respektive resa för mer information. På Laosresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Elektricitet

Laos har 220 volts spänning. I många fall är eluttagen som de svenska men undantag kan förekomma, så ta gärna med en adapter.

Väder och klimat i Laos

Laos har tropiskt monsunklimat med två årstider, regnperioden och torrperioden. Regnperioden pågår från början av maj till slutet av september, medan den torra säsongen varar från oktober till april. Varmast är det i mars och april med temperaturer över 30 grader. Landets medeltemperatur är 29 grader, men det förekommer temperaturer på alltifrån 15 grader i bergstrakterna till uppemot 40 grader. Bästa tiden att besöka Laos är från november till mars, då temperaturen är behaglig och nederbörden måttlig.