Inför resan till Kroatien

Huvudstad

Zagreb

Folkmängd

Ca 4 miljoner

Språk

Kroatiska

Valuta

Kuna (HRK)

Tid

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Kroatien.

Religion

Kristendom (främst katolicism)
Resor till Kroatien

Pass och visum

Kroatien tillhör inte Schengen-området och för att resa in i landet (som svensk medborgare) krävs giltigt pass. Visum behövs inte för kortare vistelser än 90 dagar. För icke-svenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Kroatien. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Kroatien.

Bästa reseperiod

Mellan maj och september är vädret som bäst, men högsäsong är mellan juli och september.

Telefon och internet

Landsnumret är +385.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Kroatien har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

I de norra och östra delarna av Kroatien råder tempererat fastlandsklimat och vid kusten råder subtropiskt medelhavsklimat. Årsnederbörden är relativt låg i stora delar av landet, där mest regn faller i bergsområdena. I Kroatien råder stora temperaturskillnader mellan dag och natt samt sommar och vinter.

Valuta

I Kroatien heter valutan kuna (HRK).

Möjligheterna att betala med kort är relativt goda, men se till att även ha lite kontanter till hands då vissa mindre butiker och restauranger inte tar emot kortbetalning. Det finns gott om bankomater i de större städerna. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 5-10 % i dricks vid restaurangbesök, sedan kan man gärna avrunda uppåt vid t.ex. taxiresor.