Fakta om Kina

Huvudstad

Peking (Beijing)

Folkmängd

Ca 1,3 miljarder

Språk

Kinesiska (mandarin)

Valuta

Renminbi/yuan (RMB)

Tid

+7 timmar (+6 timmar under sommaren)

Religion

Daoism, konfucianism, buddhism
Resor till Kina

Pass och visum

OBS! Nya visumregler i Kina.

Kinas regering har med kort varsel infört nya visumregler för svenska medborgare. Detta medför att vi tyvärr inte längre kan inkludera visumhantering i våra resor. Vi har istället inlett ett samarbete med visumföretaget Alla Visum (www.allavisum.se) som kommer att hantera viseringen.

Det finns fler alternativ för att ansöka om visum, men nedan två alternativ är de vi rekommenderar:

  • Turistvisum/single entry. Detta alternativ kräver fingeravtryck, som lämnas hos viseringscentret i Stockholm eller Göteborg. Man fyller i ett förenklat onlineformulär på svenska hos allavisum.se samt skickar in sitt pass i original. Alla Visum koordinerar sedan tid för lämning av fingeravtryck på viseringscentret. Visumet klistras sedan in i passet.
  • Gruppvisum/entry visa. Ett gruppvisum till Kina kan man söka om man är två eller fler som reser tillsammans från samma flygplats. Fördelarna är att man slipper lämna fingeravtryck och man slipper även skicka in sitt pass. Även här fyller man i ett förenklat onlineformulär på svenska hos allavisum.se samt skickar in en resplan (fås av oss cirka 40 dagar före avresa), passkopia och ett foto (av typen passfoto/körkortsfoto. Nytaget, i färg mot vit bakgrund). Gruppvisum/entry visa skickas med bud från Kina och levereras cirka en vecka före avresa. Visumet måste medtagas i original under hela resan och man måste checka in på flyget tillsammans med de personerna man delar visum med.

Kom ihåg att passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Kina, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Malariatabletter kan vara aktuellt om man ska resa söderut eller i de inre delarna av Kina, särskilt på landsbygden. Japansk B-encefalit är en allvarlig men ovanlig sjukdom som sprids av myggor som finns bland svin. Vaccination brukar bara rekommenderas vid vistelse på landsbygden en längre tid (över tre veckor). Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Bästa reseperiod

Kina går att besöka hela året, det är stora regionala skillnader. Högsäsongen är under vår (april-maj) och höst (september-oktober).

Telefon och Internet

Kinas landsnummer är +86.

Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Från hotellrummet kan man ringa med IDD (International Direct Dialing). Taxan börjar 30 sekunder efter det att första signalen nått fram, vilket betyder att man kan bli debiterad även om man inte fått svar. Telefonkort är ett prisvärt alternativ och finns att köpa på hotellen. Dock är korten ortsbundna och kan således bara användas i den staden de har köpts. Man kan också låta mottagaren betala, så kallat ”collect call”.

Tillgång till Internet finns på de flesta hotell, många erbjuder trådlöst internet både i allmänna utrymmen, och på rummet. Internetkaféer förekommer i de flesta städer i Kina.

Valuta

Kinas valuta heter renminbi (RMB) och kallas även yuan.

Kinesisk valuta kan köpas redan i Sverige. Du kan också ta med Euro eller US-dollar och växla på plats. Växlar gör man enklast på hotellen men det går även bra att växla i ankomsthallen på flygplatsen. Internationella kontokort fungerar i regel på hotell och som betalningsmedel på vissa större varuhus. I de större städerna går det också att göra valutauttag med kontokort i uttagsautomater, vissa uttagsautomater tar dock endast emot kinesiska bankkort. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

På de flesta av våra resor till Kina ingår dricks i resans pris, se respektive resa för mer information. Att ge extra dricks är helt valfritt och har någon uträttat extra tjänster är dricks naturligtvis uppskattat. Vid restaurangbesök och taxiresor brukar man inte lämna dricks men personalen som sköter room-service förväntar sig numera en slant.

Elektricitet

220 volts strömstyrka. Eluttagen skiljer sig ibland från våra svenska så ta gärna med en universaladapter.

Väder och klimat i Kina

Kina breder ut sig över flera olika klimatområden, från subarktisk i norr till tropiskt klimat i syd. Landets enorma dimensioner gör det svårt att generalisera om väderleksförhållanden. Kinas nordligaste del ligger på samma breddgrad som norra Tyskland och den sydligaste i den tropiska klimatzonen vilket gör att både naturen och klimatet är mycket varierande (Peking ligger exempelvis på samma breddgrad som Rom och Madrid). Man kan resa till Kina året runt.

December till mitten av februari är det vintermånader i Kina. Temperaturen i Peking kan falla under nollstrecket men det snöar sällan, däremot kan det vara blåsigt. Mot slutet av februari börjar våren komma. I norra Kina är det fortfarande ganska torrt och svalt. Dagarna bjuder ofta på mer värme medan nätterna fortsätter att vara kyliga. Dygnets medeltemperatur är i genomsnitt högre än i Skandinavien. I mars är det som ”svensk vår” i Peking medan det i södra Kina redan blivit sommar.

April och maj är försommar och första halvårets högsäsong för turistnäringen i Kina. Nederbörden är fortfarande sparsam. Temperaturen kan variera men brukar jämföras med vår skandinaviska högsommarvärme. Vår och höst räknas som högsäsong.

Regnperioden omfattar juli och augusti. Då regnar det oftast nattetid men om det regnar dagtid under den här perioden är regnet ofta ett välkommet inslag i sommarvärmen. Drygt 30 grader dagtid och 25 grader nattetid är normala dygnstemperaturer under sommarmånaderna. I september och oktober börjar svalkan komma tillbaka men solen är oftast varm ytterligare någon månad. Hösten är normalt en mycket fin årstid att besöka Mittens rike. Då är färgerna som vackrast, luften klar och hög och det är lite nederbörd. Temperaturen kan variera kraftigt men det är vanligtvis behagligt långt in i november med mycket sol och en dagstemperatur på normalt runt 10-15 grader dagtid som kryper ner mot noll på natten.