Inför resan till Kambodja

Huvudstad

Phnom Penh

Folkmängd

Ca 15 miljoner

Språk

Khmer

Valuta

Riel (KHR)

Tid

+6 timmar (+5 timmar under sommaren)

Religion

Buddhism
Resor till Kambodja

Pass och visum

För svenska medborgare krävs visum för inresa till Kambodja. Visumet fås på plats vid ankomsten, ett nytaget passfoto måste tas med. För andra nationaliteter hör med Kambodjas ambassad. Från och med 1 juli 2024 behöver man fylla i ett digitalt ”arrival card”, senast 7 dagar före avresan.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Kambodja, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall och även malariatabletter och japansk B-encefalit rekommenderas vanligen av vaccinationscentral. Ta gärna med myggmedel då myggor är vanligt förekommande. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Kambodja.

Telefon och internet

Kambodjas landsnummer är +855.

I Kambodja fungerar inte GSM-nätet så bra, kontakta din mobiloperatör för mer information och prisuppgifter. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Det kan även vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Tillgång till Internet finns på hotellen i de större städerna. Internetkaféer förekommer bara i de större städerna.

Bästa reseperiod

Vädermässigt är bästa perioden november – mars.

Elektricitet

Kambodja har 220 volts spänning. I många fall är uttagen som de svenska men undantag kan förekomma, så ta gärna med en egen adapter. I Kambodja är det ganska vanligt med tillfälliga strömavbrott så därför kan det vara bra att ha med sig en liten ficklampa.

Valuta

Kambodjas valuta heter Riel (KHR).

Valutan är inte konvertibel och kan därför inte köpas i Sverige innan resan. Vi rekommenderar att man tar med sig US-dollar på resan, gärna i små valörer och i gott skick för att inte bli nekad att använda dem som betalningsmedel. US-dollar är en mycket gångbar valuta i Kambodja, alla priser finns i både Riel och US-dollar. På många platser går det även att betala med US-dollar, men tänk på att man då oftast får växel i Riel.

Uttagsautomater finns främst i de stora städerna och på vissa hotell, restauranger och större butiker kan man betala med kort. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Dricks är en stor del av lönen i Sydostasien, många inom turistbranschen förväntar sig därför dricks. På de flesta av våra resor till Kambodja ingår det i resans pris, se respektive resa för mer information. På Kambodjaresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Väder och klimat i Kambodja

Kambodja ligger strax norr om ekvatorn i det tropiska monsunbältet. Det tropiska klimatet gör att det är varmt nästan året om i Kambodja. Även under den kallaste årstiden brukar temperaturen hålla sig över 20-graderstrecket. Mest nederbörd faller mellan maj och september och varmast är det under april och maj, med temperaturer upp till 35 grader. Behagligast är klimatet i januari till mars.