Inför resan till Japan

Huvudstad

Tokyo

Folkmängd

ca 127 miljoner

Språk

Japanska

Valuta

Yen (JPY)

Tid

+8 timmar (+7 timmar under sommaren)

Religion

Shintoism och buddhism
Resor till Japan

Pass och visum

Visum för svenska medborgare behövs inte, man får stanna i Japan i 90 dagar utan visum. För andra nationaliteter kontakta Japans ambassad.

En del länder kräver att passet ska ha en giltighetstid på minst sex månader, men i Japan räcker det med att passet är giltigt under den tid du ska vistas i Japan.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Japan, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Japansk B-encefalit är en allvarlig men ovanlig sjukdom, som sprids av myggor som finns bland svin. Vaccination brukar dock bara rekommenderas vid vistelse på landsbygden en längre tid (över tre veckor). Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Japan.

Telefon och internet

Landsnumret till Japan är +81.

Långt ifrån alla utländska mobiltelefoner fungerar i Japan då de använder ett eget nät. Utländska mobiler fungerar i högre grad i och med 3Gs intåg. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det går att hyra japanska mobiler på större flygplatser, om inte din egen fungerar.

Tillgång till Internet finns på hotellen, det finns även gott om internetkaféer.

Bästa reseperiod

Kan besökas under hela året då det är stora regionala skillnader. Sommaren är varm och fuktig i stora delar av landet och på vintern kan man åka skidor. Körsbärsblomning i Tokyo/Kyoto: slutet av mars – början av april. Höstlöv i Tokyo/Kyoto: andra halvan av nov – dec.

Valuta

Den japanska valutan heter Yen (JPY).

Vi rekommenderar dig att ta med kontanter i Yen, eller ta ut kontanter i en uttagsautomat, som det finns gott om i Japan. Uttagsautomater vid bankkontor tar inte alltid emot utländska kort, vilket däremot Seven Eleven oftast gör. Betalkort accepteras i de större affärerna och restaurangerna.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Japan ger man sällan dricks och japaner förväntar sig inte heller att turister gör det, men på vissa restauranger och hotell tillkommer dock en serviceavgift på ca 10-15 procent. Vid taxiresor betalar man den summan som står på taxametern.

Elektricitet

Japan har 100 volts spänning, 50 Hz i östra Japan (däribland Tokyo) och 60 Hz i västra Japan (däribland Osaka). I Japan använder man liksom i USA två platta stift, varför en adapter i regel krävs för svenska apparater.

Väder och klimat i Japan

Japan har fyra årstider, men vädret varierar mycket från norr till söder. Hokkaido i norr är känt för sina kalla vintrar och fina skidbackar. Okinawa däremot har ett subtropiskt klimat och korallrev. I Tokyo är det som kallast i januari, med en dygnsmedeltemperatur på 5 grader, och som hetast i augusti med i genomsnitt 27 grader. Under den svenska våren och hösten är klimatet mycket behagligt och naturen som vackrast. På sommaren är det ofta hett och regnigt, medan det på vintern ofta råder torrt och klart väder.