Inför resan till Indien

Huvudstad

New Delhi

Folkmängd

ca 1,2 miljarder

Språk

Hindi och engelska

Valuta

Indisk rupie (INR)

Tid

+4,5 timmar (+3,5 timmar under sommaren)

Religion

Hinduism och islam
Resor till Indien

Pass och visum

För svenska medborgare krävs visum vid inresa till Indien. Vänligen kontakta Indiens ambassad för andra nationaliteter. Notera att passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Numera kan man ansöka elektroniskt visum innan avresa, s.k.Visa-on-arrival. Ansökan om visum inför din resa till Indien görs här. Invänta dock alltid visuminstruktioner för just din Indienresa, då detta kan komma att förändras.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Indien. Gula febern-vaccination krävs dock om du nyligen besökt andra länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du reser direkt från Sverige. Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd i form av stelkramp, polio och difteri. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid och japansk B-encefalit rekommenderas ibland av vaccinationscentral (vid vistelse på landsbygden en längre tid). Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret till Indien är +91.

GSM-nätet är väl utbyggt över större delen av Indien, så de flesta svenska mobiloperatörerna fungerar bra. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Tillgång till Internet finns på hotellen, det finns även gott om internetkaféer.

Elektricitet

Indien har 220 volts spänning. I många fall är eluttagen som de svenska men undantag kan förekomma, så ta därför med en adapter.

Bästa reseperiod

Hela året, då det är enorma regionala skillnader. I ”Gyllene triangeln” är vädret bäst mellan oktober och mitten av april.

Dricks

Personer som jobbar in om turism, såsom guider, chaufförer, bagagebärare, taxiförare och hotellpersonal förväntar sig dricks. På restauranger är det vanligt med 10% i dricks beroende på servicenivån. På de flesta av våra resor till Indien ingår dricks i resans pris, se respektive resa för mer information. På resor där det inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Valuta

Den indiska valutan heter rupie (INR).

Officiellt finns det ett in- och utförselförbud på indiska rupies (INR), men detta efterföljs dock inte. Det är möjligt att växla rupies hemma i Sverige, men var gärna ute i god tid då INR oftast måste beställas i förväg. På grund av införselförbudet rekommenderar svenska växlingsinstitut att man växlar max 25% av reskassan i INR och resterande i US-dollar (eller Euro).

Kontanter är fortfarande mest gångbart i Indien, men de vanligaste internationella kontokorten fungerar som betalningsmedel på vissa hotell, större varuhus och turistbutiker. Uttagsautomater finns i de större städerna, men är mindre vanligt på landsbygden.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Inrikesflyg i Indien

Vänligen notera att de flesta inrikesflyg i Indien endast tillåter 15 kg i incheckat bagage. Se till att packa lätt!

Väder och klimat i Indien

Kräftans vändkrets går tvärs igenom norra Indien och delar landet i två klimatzoner – en mindre, tempererad i norr och en större, tropisk i söder. I norr växlar temperaturen mellan 15 grader i januari och 30–40 grader i maj. I söder är skillnaderna små med en medeltemperatur på 26–35 grader året om. Under den svenska vintern, d.v.s. från november till mars är Indien mest lämpligt att besöka.

Norra delarna har då svalt väder med svenska sommartemperaturer på dagarna och kyligare på kvällarna. I de södra delarna är det betydligt varmare och behagligare under denna period. Under perioden april till juni är det som varmast med temperaturer på omkring 40 grader. Dessa månader följs sedan av en regnperiod med fuktig värme från juni till augusti.