Inför resan till Georgien

Huvudstad

Tbilisi

Folkmängd

ca 4,5 miljoner

Språk

Georgiska

Valuta

Georgiska lari (GEL)

Tid

+2 timmar (+3 timmar under vintern)

Religion

Georgisk-ortodoxa
Resor till Georgien

Pass och visum

Svenska medborgare behöver inget visum för att resa in i Georgien. För övriga nationaliteter kontakta Georgiens ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Georgien, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Georgien.

Telefon och internet

Landsnumret till Georgien är +995.

Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för priser och information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till Internet och wifi finns i de större städerna, men är inte lika vanligt på landsbygden.

Bästa reseperiod

Under vår/försommar (april – juni) och höst (september – oktober) är vädret som bäst.

Valuta

I Georgien heter valutan lari (GEL).

Vi rekommenderar att ta med sig Euro eller US-dollar och växla på plats. Kontant betalning är vanligast i Georgien, men kortbetalning förekommer på de flesta hotell. Uttagsautomater finns i de större städerna. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Dricks är inte så vanligt i Georgien, oftast rundar man bara uppåt när man går på restaurang eller café. På resor till Georgien där dricks inte ingår i resans pris får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge till guider och chaufförer. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Elektricitet

Georgien har 220 volts spänning. Adapter behövs ej.

Väder och klimat i Georgien

I Georgien skiljer sig vädret åt beroende på var man är. Det är subtropiskt klimat i västra Georgien som kännetecknas av långa, varma och fuktiga somrar och korta milda vintrar. I öster råder ett kontinentalt klimat med varma och torra somrar och kalla vintrar. Bästa tiden att åka till Georgien är vår och tidig höst. Högsäsongen är i juli och augusti, men då kan det blir riktigt varmt.