Inför resan till Färöarna

Huvudstad

Tórshavn (Torshamn)

Folkmängd

Ca 52 000

Språk

Färöiska, danska. De flesta talar utmärkt skandinaviska.

Valuta

Färöisk krona (FKr), dansk krona (DKK).

Tid

-1 timme

Religion

Kristendom
Resor till Färöarna

Pass och visum

Färöarna är en självstyrande del av konungariket Danmark. Nordiska medborgare behöver därför inget pass eller visum för inresa till Färöarna. Du måste dock kunna legitimera dig, så ta med nationellt ID-kort eller körkort på resan. För icke-nordiska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Färöarna. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Färöarna.

Telefon och internet

Landsnumret är +298.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Färöarna har 220 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Bästa reseperiod

Under sommarmånaderna maj – september är vädret som behagligast, det är även då man har störst chans att få se lunnefåglar.

Väder och klimat

På Färöarna råder atlantiskt klimat med en relativt jämn medeltemperatur, cirka 3 grader på vintern och cirka 11 grader på sommaren. Golfströmmen bidrar till det milda klimatet och att vattnet runt öarna sällan fryser. Det regnar mer än i Sverige, och vädret växlar snabbt. Avsaknaden av skog gör att det nästan alltid blåser. Tänk fjällväder, och rusta dig därefter.

Valuta

Valutan på Färöarna heter Färöisk krona och förkortas FKr, även den danska kronan (DKK) används. Färöisk krona har en fast växelkurs till 1 DKK, d.v.s. 1 FKr = 1 DKK. Den färöiska kronan kan dock ej användas i Danmark, så man måste växla tillbaka innan man lämnar öarna.

Det går bra att betala med kort på Färöarna, samt att ta ut pengar i bankomat. Inne i Tórshavn fungerar det mesta på samma sätt som vi är vana vid i Danmark eller Sverige. På landsbygden kan det vara bra att ta med sig lite kontanter. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Liksom i övriga Norden förväntas man inte ge dricks, då allt ingår i räkningen. Naturligtvis är det alltid uppskattat om man lägger lite extra om man är nöjd med servicen.