Inför resan till Costa Rica

Huvudstad

San José

Folkmängd

Ca 4,9 miljoner

Språk

Spanska

Valuta

Colón (CRC)

Tid

-7 timmar (-8 timmar under sommaren)

Religion

Katolisicm
Resor till Costa Rica

Pass och visum

Visum behövs ej för svenska medborgare om vistelsen är kortare än tre månader. För övriga nationaliteter och för längre vistelser, kontakta Costa Ricas ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Costa Rica. Gula febern-vaccination krävs dock om du nyligen besökt andra länder i Afrika eller Sydamerika, men inte om du reser direkt från Sverige. Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd i form av stelkramp, polio och difteri. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Risk för malaria är liten eller ingen risk alls i stora delar av Costa Rica, däremot bör man skydda sig mot myggstick. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret till Costa Rica är +506.

Tänk på att det kan vara väldigt dyrt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Internetcaféer finns i de flesta större städer.

Bästa reseperiod

Torrperioden är mellan december och april, undvik regnperioden som är mellan maj och november.

Valuta

Den costaricanska valutan heter Colón (CRC).

Ta med US-dollar i kontanter för växling på plats. Uttagsautomater finns på många platser och de vanligaste bank- och kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Vill man ge dricks på restaurang för bra service lämnar man vanligtvis 10 %. På vissa av våra resor till Costa Rica ingår dricks till guide och chaufför i resans pris, se respektive resa för mer information. På Costa Ricaresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge.

Elektricitet

110/220 volt. Eluttagen är av amerikansk modell så en adapter krävs.

Väder och klimat i Costa Rica

Costa Rica har ett tropiskt klimat året runt, men vädret kan skifta något beroende på höjd och region. Landet har två perioder, den torra årstiden från december till april och regnperioden som sträcker sig från maj till november. Tropiska stormar, orkaner samt kraftig nederbörd med översvämningar som följd kan förekomma under denna period. Temperaturen ligger generellt kring 20-30 grader men i bergstrakterna kring Monteverde kan det blir kyligare, ner mot 10 grader. Stillahavskusten är torrare och varmare än den karibiska.

I vår klimattabell nedan kan du få en snabb översikt över temperatur och nederbörd på utvalda orter.