Inför resan till Bosnien-Hercegovina

Huvudstad

Sarajevo

Folkmängd

Ca 3,3 miljoner

Språk

Bosniska, serbiska och kroatiska

Valuta

Konvertibilna marka (BAM)

Tid

Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina.

Religion

Islam och kristendom
Resor till Bosnien-Hercegovina

Pass och visum

Visum för svenska medborgare behövs inte. Passet måste vara giltigt minst 90 dagar efter hemresan. För övriga nationaliteter, kontakta Bosnien-Hercegovinas ambassad.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Bosnien-Hercegovina. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Bosnien-Hercegovina.

Bästa reseperiod

Mellan maj och september är vädret som bäst, men högsäsong är mellan juli och september.

Telefon och internet

Landsnumret är +387.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Bosnien-Hercegovina har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

I större delen av landet råder inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Nära kusten råder medelhavsklimat med torra och varma somrar och milda och regniga vintrar. I Sarajevo är dygnsmedeltemperaturen i januari 1 °C och i juli-augusti 21 °C.

Valuta

I Bosnien-Hercegovina heter valutan konvertibilna marka (BAM), men kan även kallas för bosniska mark.

Möjligheterna att betala med kort är relativt goda, men se till att även ha lite kontanter till hands då vissa mindre butiker och restauranger inte tar emot kortbetalning. Det finns gott om bankomater i de större städerna. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 10-15 % i dricks vid restaurangbesök när man är nöjd med servicen.