Inför resan till Bhutan

Huvudstad

Thimphu

Folkmängd

Ca 700 000

Språk

Dzongkha

Valuta

Ngultrum (BTN)

Tid

+5 timmar (+4 timmar under sommaren)

Religion

Buddhism
Resor till Bhutan

Pass och visum

För svenska medborgare krävs inresetillstånd för inresa till Bhutan, vilket fås på plats. Inresetillståndet ingår oftast i resans pris, se respektive Bhutanresa för mer information. För andra nationaliteter kontakta Bhutans ambassad.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Bhutan, förutom grundskyddet (polio, difteri, stelkramp). Se gärna över om dessa vaccinationer kan behöva kompletteras. Har man nyligen vistats i ett land med gula febern krävs giltigt intyg om vaccination mot denna sjukdom. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Telefon och internet

Landsnumret till Bhutan är +975.

GSM-nätet brukar fungera relativt bra i de större städerna, men mottagningen kan variera. Tänk på att det kan vara väldigt dyrt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till Internet finns ibland på hotellen men hastigheten kan variera.

Bästa reseperiod

Mars – maj är allra bäst vädermässigt. Lågsäsongen är under juni – augusti pga. regn.

Valuta

Bhutans valuta heter Ngultrum (BTN).

Det går i dagsläget inte att växla till Ngultrum hemma i Sverige, så ta med US-dollar och växla till lokal valuta på plats. På vissa platser kan man även betala med indiska rupier (INR). Kreditkort kan endast användas på ett fåtal ställen och det finns inga uttagsautomater att räkna med, så det är kontanter som gäller.

Dricks

I Bhutan är dricks officiellt inte tillåtet, men det börjar bli alltmer förekommande, speciellt bland guider och chaufförer. På de flesta av våra resor till Bhutan ingår det i resans pris, se respektive resa för mer information. På Bhutanresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Elektricitet

Bhutan har 230-240 volts spänning. Eftersom eluttagen inte är standardiserade i Bhutan kan det förekomma olika sorters uttag varför en universaladapter är att föredra. Räkna inte med att el finns dygnet runt, planerade strömavbrott och överbelastning är något som tillhör vardagen även i de större städerna. Ett tips är att ta med ficklampa.

Väder och klimat i Bhutan

Klimatet varierar mycket mellan olika regioner. I den ganska låglänta södra delen är det hett och fuktigt året om. Det är betydligt svalare i den högre, skogsklädda mellanzonen där merparten av befolkningen bor i bördiga dalar. I norr råder alpint klimat med ständig snö på bergstopparna som sträcker sig mer än 7000 meter över havet.