Inför resan till Azerbajdzjan

Huvudstad

Baku

Folkmängd

Ca 10 miljoner

Språk

Azerbajdzjanska

Valuta

Manat (AZN)

Tid

+3 timmar (+2 timmar på sommaren)

Religion

Islam
Resor till Azerbajdzjan

Pass och visum

Svenska medborgare behöver visum till Azerbajdzjan. Visumet ansöks elektroniskt och gäller för vistelser upp till 30 dagar. För övriga nationaliteter, kontakta Azerbajdzjans ambassad.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Azerbajdzjan. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Azerbajdzjan.

Bästa reseperiod

Under vår/försommar (april – juni) och höst (september – oktober) är vädret som bäst.

Telefon och internet

Landsnumret är +994.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Azerbajdzjan har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

I Azerbajdzjan varierar klimatet beroende på var i landet man befinner sig. I de centrala och östra delarna råder torrt stäppklimat, i sydöst är det subtropiskt klimat med heta somrar och milda vintrar. Vid kusten råder tempererat klimat och i de norra bergsområdena liknar klimatet det i Alperna.

Valuta

I Azerbajdzjan heter valutan manat (AZN).

Kontanter är mest gångbart i Azerbajdzjan, då inte alla restauranger, butiker och hotell accepterar betalning med kontokort. Bankomater finns i huvudstaden, men utanför kan det vara svårare att hitta. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 10-15 % i dricks vid restaurangbesök när man är nöjd med servicen.